Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Άκαρπη η συνάντηση για τα εργασιακά – Απόσταση κυβέρνησης με το ΔΝΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ούτε μία ώρα δεν κράτησε η συνάντηση της Κυριακής, αφού η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και ΔΝΤ δεν επέτρεψε το κλείσιμο κάποιας έστω καταρχήν συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ το ΔΝΤ από την άλλη δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, το χάσμα αυτό αποτυπώθηκε σε μία έκφραση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Εργασίας, το οποίο εξερχόμενο του Hilton, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαφωνίες για τα εργασιακά παραμένουν καθώς «το ΔΝΤ δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν παράμειναν θεατές για όση ώρα οι εκπρόσωποι του Ταμείου παρουσίαζαν τις σκληρές τους θέσεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πλέον η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Το συμβούλιο δεν έχει θέμα την διαπραγμάτευση, αλλά πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα και το συνολικό αδιέξοδο.

Επιπλέον, δεν έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αφού η συνάντηση έληξε με το που εκδηλώθηκε το χάσμα σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να εργάζονται στο θέμα των δημοσιονομικών.

Αύριο Δευτέρα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το βασικό θέμα, τα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2018.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, είχε πραγματοποιηθεί υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καθώς και η στάση την οποία θα κρατήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα των εργασιακών.

«Σβήνει» το δημοσιονομικό κενό του 2018

Το Σάββατο οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα μείζονα δημοσιονομικά ζητήματα. Στα τεχνικά κλιμάκια έχουν τεθεί τα αντίμετρα και τα προγράμματα απασχόλησης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ