Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Σπίρτζης: Τα έργα ανήκουν στους Έλληνες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό και σε κανέναν περιφερειάρχη ή δήμαρχο. Ανήκουν στους Έλληνες πολίτες. Εμείς κρινόμαστε όλοι για την αποτελεσματικότητα μας, το κόστος του έργου και τις διαφανείς διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης από τα Ιωάννινα, κατά την παράδοση στην κυκλοφορία μεγάλου τμήματος, μήκους 40 χιλιομέτρων, της Ιόνιας Οδού.

Ο υπουργός παράλληλα χαρακτήρισε την Ήπειρο ως μια περιφέρεια όπου υπάρχει ένα άλλο κλίμα στο πολιτικό της δυναμικό, ένα κλίμα εθνικής ενότητα και ομοψυχίας για να βγούμε από την κρίση. Και αναφερόμενος προς όλους τους Ηπειρώτες, και των τεσσάρων νομών, εξέφρασε την πεποίθηση, πως μπορεί να συμβάλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό να φτιάξουμε ξανά, να οικοδομήσουμε παραγωγική δομή. Και οφείλουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες δημόσιες υποδομές για να μπορεί η Δυτική Ελλάδα, η περιοχή να εισφέρει στην προσπάθεια της χώρας, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν απαγορευτικό, όταν δεν υπήρχαν βασικές υποδομές», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

Όπως επισήμανε, η περιοχή ήταν σε εγκατάλειψη, γιατί «δεν υπήρχαν βασικές οδικές συνδέσεις με την Αθήνα και με την Θεσσαλονίκη, αλλά και με τα Βαλκάνια, δεν υπήρχαν οι λιμενικές υποδομές, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, δεν υπήρχαν εμπορευματικά κέντρα, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός είπε ότι αποδίδει ο προγραμματισμός που έχει γίνει τόσο για έργα που απευθύνονται στην περιοχή, όσο και για τις μεγάλες υποδομές για τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά δίκτυα, ολοκληρώνονται και επεκτείνονται.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως υπάρχει μια καλή συνεργασία και με τους δημάρχους και με την Περιφέρεια, για μια σειρά από έργα και εξέφρασε την ελπίδα, ότι με την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της Ιόνιας Οδού και τη σύνδεση της με την Εγνατία και με το Ρίο-Αντίρριο, βαίνουν προς ολοκλήρωση οι οδικές υποδομές, που είναι ο επόμενος στόχος.

Ο κ. Σπίρτζης είπε πως στον προγραμματισμό είναι ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακκαβιά, τα εσωτερικά δίκτυα της Ηπείρου, να τελειώσουν οι λιμενικές υποδομές, να αναβαθμιστούν τα αεροδρόμια της περιοχής, ώστε -όπως τόνισε- «μετά από 10ετίες, η Ήπειρος να αποκτήσει την αίγλη και τη λάμψη που είχε παλαιότερα, δηλαδή οι Ηπειρώτες να ξανακτίζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη».

Τέλος, ευχήθηκε να μην γίνει ούτε ένα μικρό ατύχημα, να μην ξανα-«πληρώσουν» οι Ηπειρώτες, όπως τόσα χρόνια «πλήρωσαν» μεγάλο φόρο αίματος.

Στην εκδήλωση για την παράδοση του έργου παρέστησαν οι τοπικές αρχές.

Το πρωί, ο υπουργός, σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είπε πως η υπόθεση της αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων είναι θέμα του άμεσου μέλλοντος, όπως και άλλων περιφερικών αεροδρομίων της χώρας, και έχουν δεσμευτεί χρήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου σχετικά με την προγραμματική σύμβαση για την αναστύλωση του ιστορικού γεφυριού της Άρτας, είπε ότι το υπουργείο, πέραν από τη χρηματοδότηση καλείται να δώσει και τεχνογνωσία και πως η κατεύθυνση που κινείται έγκειται στη συμμετοχή όλων των φορέων, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο με τις καλύτερες προδιαγραφές.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια προγραμματισμού και άλλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων, ενώ είναι εν αναμονή των μελετών για το οδικού έργο σύνδεσης της Ολυμπίας Οδού με τον αυτοκινητόδρομο Μωρέα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ