Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η απόφαση του Εurogroup δεν επιτρέπει παρερμηνείες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Στο χθεσινό Eurogroup η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε για επώδυνα μέτρα και έλαβε μόνο αόριστες υποσχέσεις, διέγραψε όλες τις κόκκινες γραμμές ως ικέτες για την έλευση της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ στην Αθήνα και δέχθηκε προνομοθέτηση για μείωση του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων και δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς», εκτιμά η Δημοκρατική Συμπαράταξη και συμπληρώνει πως πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει, ούτε επιτρέπει παρερμηνείες, ενώ τα πιο σημαντικά ζητήματα αφέθηκαν στις συζητήσεις με την τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ.

«Σε πλήρη αντίθεση με όσα διακήρυσσαν ως τώρα, προσέθεσαν ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της διαρκούς λιτότητας, με την οποία “δένουν” την χώρα. Κοροϊδεύουν τους πολίτες με αόριστες υποσχέσεις περί δήθεν “αντισταθμιστικών” που το ύψος τους θα συζητηθεί μόνον εφόσον πετύχουμε τους δυσβάσταχτους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ)», υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι στο χθεσινό Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος, ενώ είναι αμφίβολη η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Αυτό που “κατάφερε” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη τη μετάβαση σε βιώσιμους και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όλα τα άλλα περί μείωσης ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ, είναι πυροτεχνήματα που θα κρατήσουν μέχρι τη Μεγάλη Αποκριά», σημειώνει και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει: «Τι άλλαξε από τις 26.1.2017 όταν ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι η απαίτηση για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για το 2019 “είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης”; Αλλά, σε κανένα ερώτημα δεν πρόκειται να απαντήσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί το μόνο που τους απασχολεί είναι η παραμονή τους στην εξουσία.
Όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες της».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ