Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Αλ. Τσίπρας: Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουκρανίας, αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ουκρανός ομόλογό του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση.

«Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη Παρευξείνια γειτονιά, με την οποία συνδέεται με δεσμούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία και μιλούν την ελληνική γλώσσα».

«Στη βάση αυτή κουβεντιάσαμε για τις διμερείς μας συνεργασίες. Βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες εξελίξεις και οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο και για την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διυπουργικής συνάντησης το προσεχές διάστημα» και τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας.

«Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων. Η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη ειρήνης στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού χαρακτήρισε «ευχάριστη ευκαιρία» την ελληνική επίσκεψη, επιχειρηματολόγησε ότι το Κίεβο την βλέπει «ως ένα βήμα που εδραιώνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά και ένα δείγμα της αλληλεγγύης της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Έχουμε 25 χρόνια καρποφόρων διπλωματικών σχέσεων, έχουμε την ελληνική κοινότητα που είναι ένας πλούτος της Ουκρανίας», επεσήμανε εξάλλου.

Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε και στην ατζέντα των συνομιλιών: «Έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομική συνεργασία, έχουμε συζητήσει στη συνάντησή μας τα θέματα ασφάλειας, αλλά και αναπτύξαμε μια ιδέα για σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα μπορέσει να εξετάσει τις ευκαιρίες και μελλοντική πορεία στη συνεργασία των χωρών μας».

Παρών στις δηλώσεις από ελληνικής πλευράς ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Ουκρανό Πρωθυπουργό για την υποδοχή. Είχαμε μια πολύ ουσιαστική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για μια σειρά θεμάτων, κυρίως θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας.

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την ασφάλειά τους, όσο και για την ευημερία τους.

Στη βάση αυτή, συζητήσαμε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας, της διμερούς μας συνεργασίας, διότι τις χώρες μας συνδέουν φιλικοί δεσμοί που στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές.

Βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις και σε αυτή τη νέα φάση οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο, τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διυπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα. Έχουμε αύριο και ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη για ειρήνευση στην Ουκρανία και για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, δεδομένου ότι και σημαντικό μέρος της ελληνικής Κοινότητας διαβιεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ουσιώδης η σημερινή μου συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό, με τον οποίο, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, καθώς επίσης θα έχω την ευκαιρία αύριο να συνεχίσω το διάλογο σε διμερές επίπεδο με τον Πρόεδρο Ποροσένκο.

Να ευχαριστήσω και πάλι για την υποδοχή και τη φιλοξενία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ