Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Προσπάθειες συνέχισης του προγράμματος θεώρησης διαβατηρίων σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου από τον Κατρούγκαλο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το θέμα της ανανέωσης του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης άδειας εισόδου για υπηκόους Τουρκίας, προκειμένου να διευκολύνονται στις επισκέψεις τους στα νησιά του Αιγαίου, έθεσε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, κατά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος ευχαρίστησε τον Φρανς Τίμερμανς για τη σταθερή του θέση όσον αφορά το μεταναστευτικό και την αλληλεγγύη του και σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Στο θέμα για το πιλοτικό πρόγραμμα σε νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου αναφέρθηκαν επίσης κύκλοι του υπουργού, τονίζοντας τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από τις 30.10.2016, όποτε έληξε.

Σε δήλωσή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κύκλοι ανέφεραν ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο είχε αρχίσει το 2012 και εξέπνευσε στο τέλος Οκτωβρίου 2016, είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των οικονομιών των νησιών λόγω κρίσης και αποτελούσε εξαίρεση στην διαδικασία Σένγκεν, εξ ου και υπήρχαν πάντοτε ισχυρότατες αντιδράσεις στην ανανέωσή του.

«Από το θέρος του 2016 καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από το ΥΠΕΞ σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και στα ανώτατα) προκειμένου να ανανεωθεί, χωρίς να υπάρξει όμως μέχρι σήμερα αποτέλεσμα» και προσέθεσαν πως «ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε ξανά το θέμα στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Τίμερμανς, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα:

  • ενίσχυση του προσωπικού των προξενείων μας στην Τουρκία
  • εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση της κατάθεσης των αιτήσεων για θεώρηση
  • βελτίωση της συνεργασίας με τους τοπικούς παρόχους
  • βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σημεία εισόδου».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ