Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Εξαίρεση από τον κανόνα των προσλήψεων και για τους νοσηλευτές προανήγγειλε ο Βερναρδάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, προανήγγειλε την επέκταση, τα επόμενα χρόνια, και στο νοσηλευτικό προσωπικό, της ρύθμισης με την οποία εξαιρούνται οι γιατροί από τον κανόνα των προσλήψεων, σε δηλώσεις του από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφθηκε.

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η εξαίρεση των γιατρών για τις προσλήψεις τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έγινε με βάση δικαστικές αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των ελληνικών δικαστηρίων και πρόσθεσε:

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια επεκτείνοντας αυτή την καλή ρύθμιση και στο νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο επίσης υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες».

Για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, επισήμανε ότι προφανώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ωστόσο υπογράμμισε:

«Δείξαμε ως διαχείριση ότι σε ένα πολύ ασφυκτικό και δύσκολο και δημοσιονομικό και οικονομικό περιβάλλον, πάντα υπάρχουν τα περιθώρια να εξοικονομήσουμε εκείνους τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την προστασία της κοινωνίας, τουλάχιστον σε ένα πρώτο και βασικό επίπεδο.

Δεν μπορείς να πέσεις κάτω από ένα επίπεδο. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή των αναγκών της κοινωνίας, των υπηρεσιακών αναγκών κ.ο.κ. Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό».

Με αφορμή συνάντηση που είχε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με αδιόριστους επιτυχόντες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα υπονοούμενα και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το θέμα της στελέχωσης του δημοσίου και πρόσθεσε:

«Αντί δηλαδή να ζητήσει και συγνώμη το πολιτικό σύστημα που 18 χρόνια αφήνει ανθρώπους με θεμελιώδες δικαίωμα εκτός, έχει το θράσος να μιλά περί τάχα διόγκωσης του δημοσίου τομέα.

Αυτό το δημόσιο σύστημα που δεν έχει γιατρούς, που δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν έχει διοικητικό προσωπικό, σχολεία που δεν έχουν καθηγητές και δασκάλους, ειδικά σχολεία που δεν έχουν ειδικό προσωπικό και πάει λέγοντας».

Ο κ. Βερναρδάκης, είπε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα να τεθεί στο επίκεντρο ο σεβασμός κατ αρχήν στο προσωπικό του δημόσιου τομέα ευρύτερα, αλλά και ειδικά στο χώρο της δημόσιας υγείας και τόνισε:

«Δεν πρόκειται για μια ιδεοληψία ή για κάποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησης πελατειακών δικτύων προσωπικών ή οτιδήποτε. Η υποχρέωση να στελεχωθεί η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία είναι συνταγματική υποχρέωση».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι απλοποιήθηκαν μια σειρά από διοικητικές διαδικασίες στο δημόσιο, όπως το σύστημα των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, ενώ χίλια άτομα εστάλησαν στη διοίκηση των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό και τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017, και θα υπάρχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ώστε το σύστημα υγείας να γίνει λειτουργικότερο και παραγωγικότερο υπέρ των πολιτών.

Ο κ. Βερναρδάκης, συζήτησε θέματα λειτουργίας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» με τον διοικητή της 3ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιώργο Κύρκο, τον διοικητή του νοσοκομείου, Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη, αλλά και το προσωπικό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ