Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

«Δεν υποχωρούμε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά», διαμηνύει η Αχτσιόγλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καμία υποχώρηση στο θέμα των εργασιακών σχέσεων που εκκρεμούν για να κλείσει η διαπραγμάτευση, δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, όπως διαμηνύει η Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας σχολιάζει πως «η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά για να ολοκληρωθεί. Δεν θέλει να συνεχιστεί η καθυστέρηση.

Η καθυστέρηση όμως οφείλεται στο ΔΝΤ, όχι στην ελληνική πλευρά που έχει υλοποιήσει το 1/3 των προαπαιτούμενων, έχει συμφωνήσει για το 1/3 των προαπαιτούμενων και μένει το 1/3 που αφορά εργασιακά, ενεργειακά, δημοσιονομικό. Είναι προφανές ότι αυτά τα ζητήματα δεν θα κλείσουν, αν δεν κλείσουν όλα μαζί».

«Η απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση από σήμερα μέτρων που θα ισχύουν μετά το τέλος του προγράμματος είναι εντελώς εκτός οικονομικής και δημοκρατικής λογικής. Όταν έχουμε υπεραπόδοση, δεν είναι λογικό για την κυβέρνηση να νομοθετήσει για μετά το τέλος του προγράμματος» επισήμανε η υπουργός Εργασίας.

«Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας… Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ» επέμεινε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποστήριξε ότι το νέο σύστημα δεν άλλαξε τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών, άλλα τη βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που χαρακτήρισε ως δίκαιη επιλογή.

«Τα ποσοστά υπολογισμού δεν άλλαξαν (20% για κύρια ασφάλιση). Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση» είπε και πρόσθεσε ότι «η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ μεγάλων χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό».

Ανέφερε ότι ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά έως και 50% εντός του έτους. «Στόχος μας είναι η μαύρη και η αδήλωτη εργασία» σχολίασε. Συμπλήρωσε ότι η ανεργία μειώθηκε στο 23% από το 27%, επισημαίνοντας, όμως, πως «αυτός δεν είναι λόγος να επιχαίρουμε».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχουν καταβληθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις ενώ τέλη του 2017 θα πληρωθούν όλα τα εκκρεμούντα εφάπαξ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ