Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Σε διάλογο κάλεσε τους αγρότες ο Αποστόλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απηύθυνε έκκληση προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις να προσέλθουν σε διάλογο είτε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου είτε στο υπουργείο για τα αιτήματα που προβάλλουν, εγκαινιάζοντας τη 10η Zootechnia στη ΔΕΘ. Ταυτόχρονα μίλησε για τις προοπτικές της αγροτοκτηνοτροφίας.

«Πραγματικά θέλω να τους καλέσω για μια ακόμη φορά σε διάλογο, είτε αυτός μπορεί να γίνει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους είτε στο υπουργείο» είπε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε:

«Να ακούσουμε την αιτιολόγηση τους πάνω στα αιτήματα που υπάρχουν».

«Δυο κουβέντες μόνο να πω για αυτά που εμφανίζονται ως αιτήματα», είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Παλέψαμε και καταφέραμε να ξεπεράσουμε ακόμη και μνημονιακές δεσμεύσεις τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό».

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα στη δύσκολη συγκυρία να εξασφαλίσει την ομαλή καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και την αποπληρωμή χρωστούμενων από το 2008, φτάνοντας σε ένα ποσό – ρεκόρ 3,7 δισ., που όπως είπε, αν υπολογιστούν και τα χρήματα από τα πλεόνασμα που δόθηκαν στους συνταξιούχους αγρότες, το ποσό που κατευθύνθηκε στον αγροτικό χώρο ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα προς ένα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για την προστασία και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για τις θεσμικές κινήσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα καθυστερήσεων πληρωμής για τα νωπά και ευπαθή προϊόντα, που έφταναν να εξοφλούνται ακόμη με επιταγές ανοιχτής ημερομηνίας.

«Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τον ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις γιατί αυτές αποτελούν εργαλείο παραγωγής και ότι στη μάχη κατά των «ελληνοποιήσεων» προϊόντων προερχόμενων από άλλες χώρες θα ριχθούν μηχανήματα σκαναρίσματος, που θα εγκατασταθούν τους προσεχείς μήνες στις εισόδους της χώρας.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα μέτρα που προκηρύσσονται αλλά και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ., ευρώ και υπογράμμισε ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι περιφέρειες.

«Πρόκειται για μια εκχώρηση πόρων, τομή στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης», είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο υπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Και μια και μιλάμε για δασικές εκτάσεις, θέλω να καθησυχάσω τους αγρότες που δικαιολογημένα ανησυχούν με τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα στρέμμα από τις εκτάσεις τους κι ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις τους».

Ειδικά για την κτηνοτροφία, ο κ. Αποστόλου είπε ότι αυξήθηκαν οι ενισχύσεις για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ επισημάνε την πρωτεύουσα σημασία που έχει η ανάταξη του συνεργατισμού.

«Δεν μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά ο αγροτικός χώρος αν δεν οργανωθεί», συνέχισε ο κ. Αποστόλου και αναφέρθηκε στη θέσπιση του νέου πλαισίου λειτουργίας για τους συνεταιρισμούς.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αριθμούς – ρεκόρ που έκανε η φετινή κλαδική έκθεση της ΔΕΘ και ευχήθηκε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία λέγοντας «και την επόμενη χρονιά που μαζί θα είμαστε στα εγκαίνια της».

«Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της πατρίδας μας», τόνισε στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

«Αποτελούμε όλοι τους κρίκους μιας μεγάλης αλυσίδας και συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια», πρόσθεσε.

«Ένα διαμάντι» χαρακτήρισε την κλαδική έκθεση ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι έχει φέτος περισσότερες από 950 συμμετοχές και περισσότερο από 15.000 τμ για τους εκθέτες με συμμετοχές από 37 χώρες.

«Καλέσαμε τους αγρότες να υπερασπιστούν αυτή την έκθεση και νομίζω ότι το κάνουν γιατί είναι δική τους, είναι δικό τους παιδί», πρόσθεσε ο κ. Τζήκας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ