Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Μάλτας θέτει το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Τσίπρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη Μάλτα συναντώνται αύριο, Παρασκευή, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πρώτη άτυπη σύνοδο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και εν μέσω ανησυχιών για το πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ένωση.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στη σύνοδο σε μία προσπάθεια να τεθεί το ανοιχτό θέμα της διαπραγμάτευσης, η οποία δημιουργεί κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας στη χώρα αλλά και τους δανειστές.

Κύριο θέμα βέβαια δεν μπορεί να είναι παρά η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. με τον Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ, αφού οι πολιτικές θέσεις που προβάλλει η νέα αμερικανική ηγεσία, που έχουν χαρακτηρισθεί «ανησυχητικές» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι βέβαιο ότι θα ρίξουν τη σκιά τους στις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής.

Ο Ντόναλντ Τουσκ παραδέχθηκε στο αυστηρό μήνυμά του της Τρίτης ότι η αλλαγή φρουράς στην Ουάσινγκτον «θέτει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εκτός της αβεβαιότητας για τη διαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων, η στάση της απόλυτης αυτοπεποίθησης της Κίνας, η επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συρράξεις, η τρομοκρατία, η αναρχία στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και ο ρόλος του εξτρεμιστικού ισλάμ συνιστούν προβλήματα επαρκή για να καταστήσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης «απολύτως απρόβλεπτο», προειδοποιούσε στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις νέες διεθνείς ισορροπίες θα πρέπει να είναι αποφασιστική και έντονη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μενού των συνομιλιών της Βαλέτας, αντικείμενο θα αποτελέσει και το προσφυγικό, με αιχμή το κλείσιμο του δρόμου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου μετά από συνομιλίες με τον ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ζήτημα του προσφυγικού είναι στους άμεσους στόχους μας. Το οφείλουμε κυρίως σε αυτούς που υποφέρουν και βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αλλά το οφείλουμε και στους Ιταλούς και σε όλους τους ευρωπαίους».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συνόδου
09:00-09:40 Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
10:00-12:30 1η συνεδρία εργασιών
12:45-13:00 Οικογενειακή φωτογραφία
13:45-15:30 Ανεπίσημο γεύμα
16:00-17:00 Συνεντεύξεις Τύπου
17:15-19:15 2η συνεδρία εργασιών

Σημείωση: Όλες οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε τοπική ώρα Μάλτας (-1 από ώρα Ελλάδας)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ