Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

«Κακοπροαίρετες οι αναφορές περί υλοποίησης μόνο του 1/3 των προαπαιτουμένων»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι αναφέρουν στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων

“Είτε κακοπροαίρετες, είτε λόγω έλλειψης γνώσης της αρχιτεκτονικής του προγράμματος”, χαρακτηρίζονται αναφορές περί υλοποίησης “μόνο του 1/3” των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, από στελέχη με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Όπως ειδικότερα επισημαίνεται:

-Το 1/3 των θεμάτων της αξιολόγησης έχει ήδη υλοποιηθεί
-Το 1/3 έχει κλείσει και δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί
-Το υπόλοιπο 1/3 έχει εξασφαλίσει συμφωνία για το 95% και απομένουν ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, στα εργασιακά και σε ένα “μικρό δημοσιονομικό” για το 2018.

Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνεται ότι τόσο ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ, όσο και το ΔΝΤ θεωρούν “φυσιολογικές” τις καθυστερήσεις, έως το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι η αρχιτεκτονική του προγράμματος, αφορά στην καταρχήν συμφωνία επί του συνόλου (Staff Level Agreement) των προαπαιτουμένων (prior actions), τα οποία στη συνέχεια υλοποιούνται και ακολουθεί αναφορά (report) προς το Eurogroup το οποίο κλείνει και τυπικά την αξιολόγηση.

Επιπλέον, σημειώνεται, ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αφορούν την περίοδο μετά το 2018 και είναι εκτός πεδίου του υπάρχοντος προγράμματος.

Στο περιθώριο συζήτησης στη Βουλή και εκτιμήσεις που διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ότι «απόψε επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης», οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ