Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Χτίζετε τη νέα διαπλοκή (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «διαπλοκή, οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή».

«Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε για «ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «πέφτει» και υψώνει αναχώματα, το πρώτο, είπε είναι το χτίσιμο του πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις.

Το δεύτερο ανάχωμα, είναι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε:

«Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς είναι το συντομότερο ανέκδοτο.

Κατηγορήσατε το παλιό πολιτικό σύστημα συλλήβδην σαν διεφθαρμένο.

Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά εσείς δεν την πολεμήσατε, αλλά προσπαθήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της.

Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας.

Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας».

Πολιτική αλλαγή το συντομότερο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο λαός δεν συμφωνεί με όλα όσα κάνει η κυβέρνηση και πως στις δημοκρατίες αυτή η βούληση πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Μη διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος. Σε τέτοιο τυχοδιωκτισμό ούτε η αντιπολίτευση, ούτε ο λαός θα συμμετέχουν. Η μόνη υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε είναι να φύγετε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι εξαιτίας του οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα: «Αυτό είναι το τίμημα της προσωπική σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα», είπε ο οποίος υποστήριξε ότι «επαναλαμβάνεται ως τραγωδία το α’ εξάμηνο του 2015».

«Κατηγορηθήκαμε ως κινδυνολόγοι για να έρθει ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει θέμα grexit και να μας ενθαρρύνει να το συζητήσουμε στη Βουλή. Καμία αντίδραση από την λαλίστατη κυβέρνηση. Κανένα non paper. Καμία δημόσια επίπληξη στον κ. Ξυδάκη», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανεβάζοντας στη συνέχεια τους τόνους ακόμα περισσότερο, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη παρατηρώντας πως «το ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία σας αφήνει αδιάφορους. Εκτός αν δεν είπε ανοησία αλλά αποκάλυψε εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία, γιατί αυτό σας ενδιαφέρει με κάθε κόστος. Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης είπε δημόσια αυτό που συζητάτε και κατ’ ιδίαν, ότι αν μας πιέσουν οι πιστωτές υπάρχει και άλλος δρόμος».

«Ποιος συντάσσεται κ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε του οποίου οι σκέψεις για έξοδο από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη ΝΔ ότι είμαστε υποχείρια του Σόιμπλε; Σαν δεν ντρέπεστε λίγο!», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε για τη β’ αξιολόγηση ότι έπρεπε να έχει κλείσει ένα χρόνο πριν, και έκανε λόγο για «κυνική ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεων της».

«Κύριε υπουργέ των οικονομικών τα είπατε αυτά στον πρωθυπουργό; Ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι έχουμε τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, έχει ακούσει τον υπουργό Οικονομικών;», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν αποδείχτηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και δεν προέκυψαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων. 

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η εφημερίδα «Αυγή», παίρνει δάνεια γιατί τα εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ, υποθηκεύοντας τη μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση.

«Τα έχετε κάνει προσωπικά και ενυπόγραφα», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κατήγγειλε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το μόνο κόμμα που έχει ωφεληθεί με διαγραφή τραπεζικού του χρέους».

«Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι από αυτή την ιστορία της εξεταστικής», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να στήσει νέα διαπλοκή.

«Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Εσείς δεν την πολεμήσατε αλλά κάνατε συναλλαγές μαζί της και μυστικές συναντήσεις με εκδότες. Εσείς χρησιμοποιήσατε τα – πως τα λέει ο κ. Πολάκης – βοθροκάναλα της διαπλοκής που σας έδιναν βήμα για το λαϊκισμό σας. Όταν ήρθατε στην εξουσία, επιχειρήσατε να χτίσετε τη δική σας νέα διαπλοκή που είναι πιο δηλητηριώδης από την παλιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι η χώρα υποχώρησε 11 θέσεις στην κατάταξη διαφθοράς της διεθνούς διαφάνειας. «Μόνο εσείς και ο κ. Παππάς όταν δεν είναι απασχολημένος με διάφορες διαστημικές αναζητήσεις, πιστεύετε ότι επί των ημερών σας καταπολεμήθηκε η διαπλοκή. Μάλλον κ. Παππά είστε από άλλο πλανήτη» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ως φιάσκο «που θα διδάσκεται για πολλά χρόνια ως πρότυπο διαπλοκής».

Αναλυτικά η ομιλία του Μητσοτάκη:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε προηγούμενη ομιλία μου στη Βουλή είχα αναφερθεί στην μοναδική ιστορική ευκαιρία που έχασε ο κ. Τσίπρας να διορθώσει τις διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος: το λαϊκισμό, το πελατειακό κράτος, τη διαπλοκή. Είχατε πράγματι μια μεγάλη ευκαιρία κ. Τσίπρα, αλλά την χάσατε. Και μαζί με εσάς έχασε και η Ελλάδα. Αν και νέος, αποδειχθήκατε παλαιότερος και χειρότερος και από τους πιο παλιούς.

Η χώρα είχε παράδοση λαϊκιστών πολιτικών αλλά στις μέρες της διακυβέρνησής σας ο λαϊκισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι ψεύτικοι διχασμοί και οι θεωρίες συνομωσίας είναι καθημερινή πρακτική. Και οι δολοφονίες χαρακτήρων από τα πληρωμένα trolls σας είναι η μεγάλη σας εξειδίκευση. Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο ψεύτικων υποσχέσεων. Και πέφτετε μέσα σε ένα παραλήρημα λασπολογίας.

Για να επιβραδύνετε την κατάρρευσή σας επιχειρείτε να ορθώσετε δύο αναχώματα:

Το πρώτο είναι το χτίσιμο ενός νέου πελατειακού Κράτους. Είναι αλήθεια ότι ο έλεγχος του Κράτους για την ικανοποίηση κομματικών διορισμών αποτελούσε για πολλά χρόνια προτεραιότητα της κάθε εκτελεστικής εξουσίας. Ταυτόχρονα βέβαια αποτελούσε και απαίτηση πολλών πολιτών. Όμως κατά τα χρόνια της κρίσης οι πρακτικές αυτές περιορίστηκαν σημαντικά. Και έδωσα προσωπικό αγώνα για να ξεριζώσω αυτές τις πελατειακές λογικές που τόσο πίσω κράτησαν τη χώρα και να εισαγάγω στη δημόσια διοίκηση την έννοια της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό παράπλευρο όφελος της κρίσης. Μέχρι τη στιγμή βέβαια που αναλάβατε εσείς. Εσείς διχάσατε ξανά τους Έλληνες στους «δικούς μας» και στους άλλους. Εσείς εφαρμόσατε ξανά – παρά τα στενά πλαίσια των μνημονίων – τις κομματικές διακρίσεις στο Κράτος. Έχετε διορίσει χιλιάδες «δικούς σας» από την πίσω πόρτα σε δύο μόλις χρόνια. Με μοναδικό διαπιστευτήριο όχι ασφαλώς τα προσόντα τους, αλλά την κομματική τους νομιμοφροσύνη. Και όταν σας κατηγορούμε γι’ αυτό μας εγκαλείτε για δήθεν ταξικές διακρίσεις. Λες και δεν υπάρχουν φτωχά παιδιά με πτυχία και προσόντα που θα μπορούσαν να πάρουν με την αξία τους τη θέση του κάθε κομματικού κολλητού σας. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό τομέα κάθε μέρα χάνονται δουλειές. Καταρρακώσατε κάθε έννοια αξιοκρατίας. Και κυρίως αναβιώσατε προσδοκίες για βόλεμα στο μεγάλο Δημόσιο σε μια εποχή που άλλα μηνύματα πρέπει να στέλνουμε στη νέα γενιά.

Το δεύτερο ανάχωμα που επιχειρήσατε να ορθώσετε για να συγκρατήσετε την κατάρρευσή σας είναι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Το συντομότερο ανέκδοτο. Παρουσιάσατε τους εαυτούς σας ως λευκούς ιππότες της κάθαρσης και χαρακτηρίσατε το παλιό πολιτικό σύστημα συλλήβδην ως διεφθαρμένο. Στην αρχή της διακυβέρνησής σας πράγματι αυτό το έργο μπορούσε να κόβει εισιτήρια. Γιατί είναι αλήθεια ότι υπήρξαν επιχειρηματίες που χρησιμοποίησαν την επιρροή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Μόνο που εσείς δεν την πολεμήσατε αλλά επιχειρήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της. Εσείς κάνατε μυστικές συναντήσεις με μεγαλοεκδότες. Εσείς χρησιμοποιήσατε τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής» για να δώσουν βήμα στον πιο χυδαίο λαϊκισμό σας. Εσείς απειλούσατε, δια του ωρυόμενου κ. Δραγασάκη ότι τα ονόματα της διαπλοκής θα τα αποκαλύψετε στη Βουλή.

Και όταν ήρθατε στην εξουσία, επιχειρήσατε μεθοδικά να χτίσετε τη δική σας νέα διαπλοκή. Και αυτή η νέα διαπλοκή είναι πολύ πιο δηλητηριώδης από εκείνη την παλιά. Διότι βασίζεται σε πράξεις και μεθοδεύσεις που διαβρώνουν θεσμούς του πολιτεύματός μας, καταλύουν ανεξάρτητες αρχές και παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη. Τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα είναι για τον ιστορικό του μέλλοντος μια θλιβερή υπενθύμιση των μεθοδεύσεών σας. Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για τη Δημοκρατία μας, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη υπερασπίστηκε το κύρος των θεσμών. Και το σχέδιό σας για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά το χαστούκι νομιμότητας που σας έριξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση του διαγωνισμού-φιάσκο του κ. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής. Για εσάς αποδεικνύεται ότι η δήθεν πάταξη της διαπλοκής δεν είναι παρά το πρόσχημα για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εξουσιών στο πρόσωπό σας. Είναι το πρόσχημα για την σταδιακή κατάλυση του κράτους δικαίου. Το τελευταίο καταφύγιό σας μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή της πιο αποτυχημένης και βλαβερής Κυβέρνησης που γνώρισε η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Είναι τόσο επιτυχημένη η προσπάθειά σας στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς που η χώρα υποχώρησε κατά 11 θέσεις το 2016 στην κατάταξη της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Έτσι ανακόπηκε η πολύ μεγάλη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2012 και είχε ως αποτέλεσμα από την 94η θέση να φτάσουμε στην 58η. Επί των ημερών σας όμως κατρακυλήσαμε ξανά στην 69η θέση.

Φαίνεται μόνο εσείς και ο κ. Παππάς, όταν δεν είναι απασχολημένος με τις διαστημικές του αναζητήσεις, πιστεύετε ότι επί των ημερών σας καταπολεμήθηκε η διαφθορά και η διαπλοκή. Μάλλον, κ. Παππά, είστε από άλλον πλανήτη.

Κύριε Τσίπρα,

Εισηγηθήκατε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια σε μια προσπάθεια να κατασκευάσετε εχθρούς και να επιτεθείτε στους πολιτικούς σας αντίπαλους. Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι, όσον αφορά στο θέμα των δανείων των Κομμάτων, η Δικαιοσύνη είχε κρίνει ότι δεν υπήρχαν ευθύνες. Ενώ για το θέμα των δανείων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Εμείς συμφωνήσαμε στη σύσταση αυτής της επιτροπής παρότι ήμασταν απολύτως σίγουροι για τις πραγματικές σας προθέσεις.

Ήμασταν σίγουροι ότι θέλατε να χρησιμοποιήσετε την Εξεταστική Επιτροπή ως μέσο εκφοβισμού των τραπεζικών στελεχών από τη μία και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την άλλη. Ήταν μια ευκαιρία να τα βρείτε με την παλιά διαπλοκή και ταυτόχρονα να δημιουργήσετε τη νέα. Και φροντίσατε να στείλετε και σαφές μήνυμα: Αν δεν τα βρουν μαζί σας, θα έχουν την τύχη του κ. Ψυχάρη και του Δ.Ο.Λ. Κάποιοι έσπευσαν να συμβιβαστούν, με μεγάλη ταχύτητα, και να μετατρέψουν τα έντυπά τους σε λιβανιστήρια της Κυβέρνησης. Κάποιοι άλλοι αντιστάθηκαν και βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνητικών εκβιασμών και μεθοδεύσεων.

Αλλά κ. Τσίπρα δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς στραβά αρμενίζετε. Και όσο και αν επιχειρείτε να χειραγωγήσετε τα Μέσα Ενημέρωσης, η αμείλικτη πραγματικότητα θα σας καταδιώκει. Δεν φταίει ο καθρέφτης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το δικό σας είδωλο είναι απαξιωμένο στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά από δεκάδες συνεδριάσεις το πόρισμα της επιτροπής καταλήγει σε ένα απλό συμπέρασμα που ακυρώνει τελείως την κυβερνητική προπαγάνδα. «Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων και δεν προέκυψαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων σε θέματα δανειοδοτήσεων».

Με μια εξαίρεση. Τη δική σας, στην περίπτωση της «Αυγής», του κομματικού σας οργάνου. Που έχει μάλιστα και ως μέτοχο εταιρία off shore με κρυφή ακόμη ιδιοκτησία. Η εφημερίδα του Κόμματός σας, κ. Τσίπρα, παρόλο που δεν έχει πιστοληπτική ικανότητα και δεν πληροί τα χρηματοοικονομικά κριτήρια, παίρνει δάνεια. Γιατί παίρνει δάνεια; Διότι τα ζητάτε εσείς. Διότι υπάρχει από πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εγγυάται τα δάνεια της Αυγής, υποθηκεύοντας την κρατική χρηματοδότησή του. Αυτό έχετε κάνει. Προσωπικά και ενυπόγραφα. Σας υποβάλλω την σχετική κατάθεση με την οποία αποδεικνύεται η παρέμβασή σας, κατά δήλωση του κ. Στούμπου.

Βέβαια αυτή σας η αδιαμφισβήτητη πράξη δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε; Το πόρισμα επίσης καταλήγει σε ένα ακόμα συμπέρασμα. Όλα τα Κόμματα λάμβαναν χρηματοδοτήσεις με το ίδιο ακριβώς τρόπο. Με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία, αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ, αυτό κάνατε και εσείς. Αλλά μόνο ένας Πρόεδρος Κόμματος έστειλε επιστολή σε τράπεζα, στην οποία για να δικαιολογήσει το αίτημα συμπληρωματικού δανεισμού, απαιτεί από το τραπεζικό ίδρυμα «ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά τραπεζικά κριτήρια». Και αυτός είστε εσείς κ. Τσίπρα, όταν αρχηγός ενός μικρού Κόμματος το 2010 ζητούσατε να δανειστείτε πέρα από τις δυνατότητές σας. Και βέβαια όλα τα Κόμματα οφείλουν στις τράπεζες το σύνολο του κεφαλαίου συν πανωτόκια. Με μία εξαίρεση. Το μόνο Κόμμα το οποίο έχει ωφεληθεί, δύο φορές μάλιστα, από διαγραφή τραπεζικού χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια με την διαγραφή οφειλής για το ακίνητο στην Κουμουνδούρου και μια με τη διαγραφή χρεών της εφημερίδας «Αυγή», της οποίας είναι βασικός μέτοχος. Αυτό στη γλώσσα του σοφού Ελληνικού λαού μας λέγεται «πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι».

Το πόρισμα όμως της εξεταστικής αποτελεί κόλαφο για την κυβερνητική πλειοψηφία για δύο ακόμα λόγους.

Πρώτον διότι κάποιο «αόρατο χέρι», όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Καμμένος, παρεμβαίνει και αλλάζει το περιεχόμενό του κατά το δοκούν. Και δεύτερον διότι μεγάλα κομμάτια του αποτελούν προϊόν λογοκλοπής. Η αντιγραφή έγινε λέξη – προς – λέξη από κείμενο αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης». Καλά τόσους συντάκτες έχετε για τα non papers του Μαξίμου, δεν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιον να γράψει κάτι πρωτότυπο;

Αυτό το πόρισμα συζητάμε σήμερα. Του αόρατου χεριού και της λογοκλοπής. Που δεν καταλογίζει ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα. Και που έχει ως απώτερο σκοπό να μεταθέσει τη συζήτηση από τα τεράστια αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στην προηγούμενη μου ομιλία στη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες είχα προειδοποιήσει την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά ότι εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Ότι επαναλαμβάνεται ως τραγωδία το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Ότι με αυτόν τον τρόπο επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο η απαγορευμένη συζήτηση για το Grexit.

Κατηγορηθήκαμε τότε από τα φερέφωνα της κομματικής προπαγάνδας ως κινδυνολόγοι. Για να έρθει χθες ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει το θέμα του Grexit, ενθαρρύνοντας μας μάλιστα να το συζητήσουμε όλοι εδώ στη Βουλή. Καμία αντίδραση από τη λαλίστατη Κυβέρνηση. Κανένα non paper από τον μηχανισμό προπαγάνδας. Καμία δημόσια επίπληξη στον κ. Ξυδάκη. Το γεγονός ότι τα spreads εκτοξευθήκαν χθες προφανώς σας αφήνει παγερά αδιάφορους. Το γεγονός ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία δεν σας αφορά καθόλου.

Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης δεν είπε μια ανοησία και απεκάλυψε κάποιες από τις εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία. Γιατί μόνο αυτό σας νοιάζει. Η παραμονή σας πάση θυσία στην εξουσία. Και γι’ αυτό κοροϊδεύετε τους πάντες. Είπε απλά δημόσια αυτά που συζητάτε κατ΄ ιδίαν. Ότι αν μας πιέσουν υπερβολικά οι πιστωτές υπάρχει και άλλος δρόμος. Φτωχοί είμαστε δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, ίσα ίσα θα κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας. Ποιος συντάσσεται λοιπόν, κ. Τσίπρα, με τον κ. Σόιμπλε του οποίου οι σκέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία, ότι είμαστε υποχείρια του κ. Σόιμπλε. Σαν δε ντρέπεστε λίγο. Τα δικά σας στελέχη ανασύρουν το ζήτημα της δραχμής. H δήλωση αυτή έρχεται σε μία εποχή ταραγμένη που διάφοροι εποφθαλμιούν τη διάλυση της Ευρωζώνης. Kαι που μια αποκαμωμένη κοινωνία είναι ακόμα πιο επιρρεπής σε θεωρίες συνομωσίας και λαϊκίστικα αφηγήματα εθνικής ανεξαρτησίας.

Τα στρατόπεδα στην ελληνική κοινωνία είναι πια ξεκάθαρα.

Από τη μια βρίσκονται οι υπέρμαχοι της αστικής Δημοκρατίας. Αυτοί που θεωρούν την παρουσία της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης αδιαπραγμάτευτο αξίωμα.

Και από την άλλη είναι διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις, υπέρμαχοι του εθνολαϊκισμού που φαντασιώνονται άλλους δρόμους για τη χώρα και παίρνουν κουράγιο από όσους αρέσκονται να προβλέπουν το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης.

Το πρόβλημα κ. Τσίπρα είναι ότι κανείς δεν ξέρει εσείς σε ποιο στρατόπεδο πραγματικά ανήκετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας, δυστυχώς, αδειάζει με μεγάλη ταχύτητα. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ένα ακριβώς χρόνο. Ο κ. Τσακαλώτος έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα που πηγαίνουν πολύ πέρα από το τέλος του τρίτου προγράμματος. Και οι δανειστές μας απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα που δεν είναι τίποτε άλλο από το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Μέτρα, αναγκαστικό τίμημα της αποτυχίας της πολιτικής σας, της τραγικής ανικανότητας και της άρνησής σας να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές που χρειάζονται. Αλλαγές που δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος. Είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος που προκαλείτε νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, τα οποία στην πραγματικότητα τα έχετε συμφωνήσει.
Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι η Κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ζητούνται από τώρα πρόσθετες δεσμεύσεις.

Ο κίνδυνος για τη χώρα είναι ορατός και τεράστιος.

Επαναλαμβάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2015 – αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Διότι σήμερα είμαστε πολύ πιο εξασθενημένοι, πολύ πιο αδύναμοι, με ακόμα λιγότερη αξιοπιστία. Το δίλημμα το 2015 ήταν «Grexit ή τρίτο Μνημόνιο». Σήμερα, πηγαίνετε να το κάνετε «Grexit ή τέταρτο Μνημόνιο».

Μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε ότι και πάλι κινδυνολογούμε.

Το ανεξάρτητο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής στην τελευταία του τριμηνιαία έκθεση ασκεί δριμεία κριτική στην τακτική της παρατεταμένης καθυστέρησης. Γράφει:

«Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα, από το πιθανό όφελος, το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό».

Αναφέρει όμως και κάτι άλλο, πολύ πιο ανησυχητικό, ότι «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον Ε.Μ.Σ. ή χρηματοδότηση μέσω εξόδου στις αγορές, τότε η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη με πιθανότατη συνέπεια την έξοδο από το ευρώ».

Και ήρθε ο κ. Λιαργκόβας το περασμένο Σάββατο σε τηλεοπτική του συνέντευξη και είπε και κάτι ακόμη ότι: «Αν δεν υπάρξει τέταρτο μνημόνιο τότε μιλάμε για το απευκταίο σενάριο της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ». Δεν πρέπει να φθάσουμε εκεί. Ιδιαίτερα καθώς κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο όταν θα αναγκαστεί η Ελλάδα να το ζητήσει. Γι’ αυτό κ. Τσίπρα πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατόν. Το ότι ή δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τα καταφέρετε, δεν έχει πια σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μην παρασύρετε ολόκληρη τη χώρα στον γκρεμό που οδηγείτε την Κυβέρνησή σας. Εδώ και καιρό σας προειδοποιούμε ότι με τις επιλογές σας οδηγείτε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Και εδώ μας έχετε οδηγήσει σήμερα. Επαναλαμβάνετε διαρκώς τα ίδια λάθη.

Καθυστερείτε στην υλοποίηση όσων έχετε δεσμευτεί και σπαταλάτε ότι σας έχει απομείνει από το κεφάλαιο αξιοπιστίας. Όχι δικό σας, που είναι έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτο πλέον, αλλά της χώρας. Με αποτέλεσμα λόγω αναξιοπιστίας να αυξάνονται οι απαιτήσεις της άλλης πλευράς.

Διαβάζετε λάθος τους συσχετισμούς.

Μας λέγατε ότι έχετε απομονώσει τους ακραίους και ότι δημιουργείτε μια μεγάλη συμμαχία με νέους συσχετισμούς.

Και προχθές στο Eurogroup ήταν όλοι απέναντί μας. Δυστυχώς. Συντάχθηκαν όλοι με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μας.
Όχι μόνο στο πρόσφατο. Και σε αυτό του Δεκεμβρίου που με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου δεσμεύσατε τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα. Αναρωτιέμαι, πόσες φορές πρέπει να κάνετε το ίδιο λάθος σε βάρος της χώρας; Το κάνατε το πρώτο 6μηνο του 2015, μας κόστισε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια και γύρισε πολλά χρόνια πίσω την οικονομία μας. Το κάνατε με την πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε και εκείνη με ένα χρόνο καθυστέρηση και μας κόστισε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, τον κόφτη, το υπερταμείο και 9 δις ευρώ φόροι. Αυτό ήταν το κόστος της καθυστέρησης. Το κάνετε και τώρα.

Για μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και 12 μήνες με λιγότερες απαιτήσεις, σήμερα – ακριβώς λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης – εγείρονται από παντού υπερβολικές απαιτήσεις σε βάρος της χώρας μας. Γιατί δεν τα ζητούσαν πέρυσι αυτά τα πράγματα; Γιατί δεν ζητούσαν πέρυσι πρόσθετα μέτρα; Διότι είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας σας. Και δεν έχετε καμία δικαιολογία καθώς είχατε πλήρη επίγνωση του πόσο κρίσιμος είναι ο χρόνος. Εσείς μόνοι σας λέγατε το φθινόπωρο ότι αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο θα υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία. Πέρασε ο Δεκέμβριος, πέρασε ο Ιανουάριος και ακόμα τίποτα. Μπήκαμε στο Φεβρουάριο και ακόμα τίποτα. Δεν έχετε καμία ευθύνη γι’ αυτό; Έχετε.

Σας προειδοποιώ: Δεν θα σας αφήσουμε να παίξετε και πάλι τη χώρα στα ζάρια.

Δύο χρόνια τώρα, το μόνο που κάνετε είναι να φορτώνετε με υπερφορολόγηση και μέτρα λιτότητας τους Έλληνες πολίτες. Αντίθετα, δεν κάνετε τίποτα για να προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και βέβαια όσο δεν υλοποιείτε μεταρρυθμίσεις τόσο τα μέτρα γίνονται πιο επώδυνα, καθώς η εικόνα της Κυβέρνησής σας είναι απολύτως αναξιόπιστη εντός και εκτός Ελλάδας.

Και είναι πραγματικά συγκλονιστική η ομολογία του Υπουργού Οικονομικών του κ. Τσακαλώτου ότι η Κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από το πρόγραμμα. Ποια διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εταίρων έχει μια Κυβέρνηση που αποδέχεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της; Πως να μην αυξάνονται διαρκώς οι πιέσεις και οι απαιτήσεις; Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών τα έχετε πει αυτά στον κ. Τσίπρα; Ο πρωθυπουργός που λέει ότι έχουμε τηρήσει τα συμφωνήθεντα δεν έχει ακούσει από τον υπουργό Οικονομικών του ότι όχι απλώς δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα αλλά έχει τινάξει στον αέρα τη συμφωνία και το πρόγραμμα;

Με την ανικανότητα και την αναξιοπιστία σας έχετε πάρει στο λαιμό σας το λαό και την πατρίδα μας.

Ποιον κοροϊδεύετε; Και ποιος εν τέλει πληρώνει αυτή την κοροϊδία; Η πατρίδα τα πληρώνει. Οι πολίτες τα πληρώνουν. Εσείς ανεβάζετε το κόστος κάθε διαπραγμάτευσης για να αντλείτε κομματικά οφέλη παριστάνοντας τα «σκληρά καρύδια» για εσωτερική κατανάλωση. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Ρευστότητα δεν υπάρχει. Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται με τρομερούς και ανησυχητικούς ρυθμούς. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας έχουν εκτιναχθεί; 9,45 ήταν χθες το διετές ομόλογο. Χειρότερο από τριτοκοσμική χώρα. Έτσι θα βγούμε στις αγορές;

Τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, μέρος των οποίων θα έπρεπε να εξοφληθεί από αυτήν τη δόση, αυξάνονται. Αλλά όπως είχε πει κάποιος υπουργός σας, αυτά εσάς δεν σας ενδιαφέρουν.

Σας υπενθυμίζω μια σειρά δεσμεύσεις που ενώ έχουν δημοσιονομικό όφελος δεν τις υλοποιείτε:

1. Δεν αποπληρώνετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, όταν μάλιστα έχουμε δανειστεί για αυτό το σκοπό.

2. Κωλυσιεργείτε στην ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που θα απέφερε 1,2 δις ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο και χιλιάδες προσλήψεις.

3. Καθυστερείτε την αποκρατικοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό που θα δημιουργούσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

4. Τορπιλίσατε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ που θα απέφερε 188.000.000 ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο.

5. Και βέβαια καταφέρατε να δημιουργήσετε προσκόμματα στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτής που θεωρούσατε ξεπούλημα στο τίμημα των 300.000.000 ευρώ και που – με δύο χρόνια καθυστέρηση – πουλήσατε για 45.000.000 ευρώ, και τώρα ετοιμάζετε άλλη μια δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

6. Έχετε κάνει ό,τι περνά από το χέρι σας για να εξασθενήσετε το τραπεζικό σύστημα. Αργείτε στην τοποθέτηση νέων διοικήσεων, κωλυσιεργείτε στην καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και εμποδίζετε την προώθηση ενός πλαισίου διευθέτησης των «κόκκινων δανείων», ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ξανασταθεί στέρεα στα πόδια του.

7. Αντί να εξορθολογίζετε το Κράτος και να προχωρήσετε σε μια ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κομματικοποιείτε τη διοίκηση και προβαίνετε σε χιλιάδες διορισμούς υμετέρων.

8. Δεν υλοποιείτε τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που θα ενίσχυαν τον ανταγωνισμό.

9. Απαξιώνετε με τις πολιτικές σας τους φορείς των Μαζικών Συγκοινωνιών, δημιουργώντας νέα τεράστια ελλείμματα που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των πολιτών.

10. Αρνείστε να θεσμοθετήσετε ένα σύγχρονο πλαίσιο για τον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.

Αυτά και άλλα πολλά χρειάζεται να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Όχι μόνο για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα της κρίσης. Όχι μόνο για να σταματήσει η αχρείαστη και υφεσιακή υπερφορολόγηση. Όχι διότι μας τα επιβάλλουν κάποιοι κακοί ξένοι. Αλλά διότι είναι σωστές αλλαγές που θα τονώσουν την ιδιωτική οικονομία και κάνουν το Κράτος μας πιο φιλικό και αποτελεσματικό. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα ισχυρή μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση. Με εθνικό σχέδιο που θα πηγαίνει πολύ πέρα από τις δεσμεύεις του τρίτου προγράμματος. Μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων που πιστεύουν στην αλήθεια, στην ελπίδα, στην προοπτική. Που θα εφαρμόσει με συνέπεια όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Στο Κράτος, την Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, την Προστασία του Πολίτη, τον πρωτογενή τομέα, την Εθνική Ασφάλεια. Για αυτό πρέπει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. Για να προλάβουμε να περισώσουμε ό,τι πλέον περισώζεται. Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία. Και σε συγκυρίες που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τη χώρα μας. Διότι η Ελλάδα μετά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου είναι εξασθενημένη. Και όπως η ιστορία διδάσκει, όταν η χώρα είναι ασθενής, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Ξέρουμε ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Η χώρα έκανε πολλά βήματα προς τα πίσω αυτά τα δύο χρόνια. Ευκαιρίες χάθηκαν.

Η αξιοπιστία μας καταρρακώθηκε. Τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Αλλά το σημαντικότερο η ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν αντικαταστάθηκε από μια βαθιά απαισιοδοξία και από ένα υπόκωφο φόβο. Αυτόν το φόβο πρέπει να πολεμήσουμε.

Μέσα όμως στην γενικότερη κατάθλιψη υπάρχουν ρεύματα στην ελληνική κοινωνία που διαμορφώνουν μια νέα σιωπηλή πλειοψηφία. Μια πλειοψηφία που επιζητά από τους πολιτικούς την αλήθεια και όχι την ψεύτικη ελπίδα. Που θέλει να πληρώνει λιγότερους φόρους και αντιλαμβάνεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό Κράτος. Που αναγνωρίζει ως κυρίαρχη αξία την αξιοκρατία. Να κρίνεται κάποιος με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες και όχι τις κομματικές του γνωριμίες. Που περιμένει από τα Κόμματα συγκεκριμένο και κοστολογημένο προγραμματικό λόγο και όχι ανεδαφικές εξαγγελίες. Που θέλει να δει νέα πρόσωπα στα κοινά. Νέες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να προσφέρουν στη δημόσια σφαίρα.

Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να εκφράσουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφισαν μέχρι σήμερα. Και για αυτό επιζητούμε την πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν.

Είμαστε έτοιμοι. Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος και αποφασισμένος. Και η ετυμηγορία του θα είναι καταλυτική. Μην αγνοείτε τη βούληση του ελληνικού λαού κ. Τσίπρα. Δεν συμφωνεί με όσα κάνετε. Δεν σας εμπιστεύεται πλέον. Και στις Δημοκρατίες, η προφανής βούληση του λαού πρέπει να γίνεται σεβαστή. Μη διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος που κάποια στελέχη σας διακινούν. Διότι σε ένα τέτοιο τυχοδιωκτισμό, η Αντιπολίτευση, αλλά και ο ελληνικός λαός, δεν πρόκειται να συμμετέχουν.

Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να φύγετε κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά στην πατρίδα μας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ