Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Κατρούγκαλος: Οι ανισότητες αποσταθεροποιούν την παγκόσμια διεθνή τάξη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο πλαίσιο διήμερου φόρουμ για την ενέργεια που διοργανώνουν οι New York Times στην Αθήνα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες γεωπολιτικές στιγμές, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά παγκόσμια.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο πρώτο πάνελ συζήτησης του φόρουμ, με θέμα «Το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο», υποστήριξε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με μια ασταθή κοινωνική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της αύξησης των ανισοτήτων», ως αποτέλεσμα της γενικευμένης εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που καταμερίζουν τα κέρδη της παγκοσμιοποίησης σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

Το γεγονός αυτό, σημείωσε, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αξιοπιστία και τη νομιμοποίηση των δημοκρατικών θεσμών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εξήγησε πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν ευθέως ανάλογο αποτέλεσμα ως προς τις ανισότητες και αντιστρόφως ανάλογο ως προς την ανάπτυξη.

Εστιάζοντας ειδικότερα στην Ελλάδα, παρατήρησε ότι «παραμένουμε μια βαθύτατη ευρωπαϊκή χώρα, με εμπιστοσύνη στην ιδέα του ευρωπαϊκού οράματος, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αλλάξουμε την Ευρώπη, να την κάνουμε πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Αν θέλουμε να ξεφύγουμε απ’ αυτό το γενικευμένης αποσταθεροποίησης περιβάλλον και αν δεν θέλουμε να δώσουμε τη σκυτάλη στις ακροδεξιές ξενοφοβικές δυνάμεις, πρέπει να αλλάξουμε άμεσα το μείγμα πολιτικής».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ