Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Παππάς: Ισορροπημένη ανάπτυξη και καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“H ανάπτυξη υποδομών που θα παρέχουν πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο οφείλει να εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή”.

Αυτό τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών του Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στην ισορροπημένη ανάπτυξη και στην καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού και της απομόνωσης, είτε λόγω γεωγραφικών, είτε λόγω κοινωνικών κριτηρίων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επισήμανε ότι, σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, η έλλειψη επαρκών υποδομών για την αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες ικανές να υποστηρίξουν εξελιγμένες ψηφιακές υπηρεσίες, δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, αφορά όμως και σε ομάδες πολιτών που κατατάσσονται στις θεωρούμενες ως ευπαθείς κατηγορίες. Μάλιστα, όπως ανέφερε, στο συγκεκριμένο τομέα, καταγράφονται σημαντικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αρκετές χώρες παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο υπουργός τόνισε, τέλος, την ανάγκη για την συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής χρήσης και της ισότιμης διασυνοριακής διανομής του ραδιο-φάσματος, με βάση πάντα τον σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες, ανάγκες και στα ζητήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και την δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος Διαδικτύου και Υπηρεσιών, που θα προφυλάσσει τόσο τα προσωπικά δεδομένα, όσο και γενικότερα τα δικαιώματα των πολιτών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ