Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Κανόνες διαφάνειας στα Ιδρύματα προαναγγέλλει η Φωτίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποφασισμένη να επιβάλλει κανόνες διαφάνειας στα ιδρύματα πρόνοιας ΝΠΙΔ, προκειμένου να ανταποκριθούν στον κοινωνικό ρόλο τους και να μπει τέλος σε φαινόμενα  κακοδιαχείρισης είναι η κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με αφορμή τη συζήτηση της περίπτωσης του Γηροκομείου Αθηνών.

Το θέμα έθεσε, με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κακοδιαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, έφερε σε δυσχερέστατη κατάσταση το Γηροκομείο Αθηνών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει χρέη άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ σε κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι από το 2010.

Η αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νόμο, ο οποίος, δεν θα προσκρούει, μεν, σε συνταγματικές επιταγές, αλλά θα εκσυγχρονίζει και θα δημιουργεί ένα νέο καθεστώς διαφανές, με σαφείς κανόνες λειτουργίας εργασιακών σχέσεων, διαχείρισης, αξιολόγησης και με έλεγχο όλων των ιδρυμάτων ιδιωτικού δικαίου. Το σχέδιο νόμου πρόκειται να μπει σε διαβούλευση τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Η κ. Φωτίου ενημέρωσε, επίσης, ότι προχωρά η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και συντονισμού, ο οποίος θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα στο υπουργείο, για δεκατρείς περιφέρειες και για 254 κέντρα κοινότητας.

Όπως εξήγησε, θα δημιουργηθούν τρία αρχεία, ένα για τους ωφελούμενους των ιδρυμάτων, ένα δεύτερο για όλα των ιδρύματα που θα εγγραφούν σε αυτό το αρχείο και θα πιστοποιηθούν εκ νέου και ένα τρίτο αρχείο με όλα τα προγράμματα που θα τρέχουν στο κράτος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ