Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Παυλόπουλος: Απαντάμε στις προκλήσεις με αποφασιστικότητα – Δεν θα τις ανεχτούμε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Χανιά, όπου και βρίσκεται για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις τουρκικές προκλήσεις και σε όσους αμφισβητούν την συνθήκη της Λωζάνης.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως οποίοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητεί και τα σύνορα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.

«Η συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία. Που βέβαια μέσα στην πορεία του χρόνου ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προκλήσεις από τη γείτονα Τουρκία και από την ηγεσία της. Δεν έχει σημασία πού οφείλονται αυτές οι προκλήσεις. Σημασία έχει ότι υπάρχουν, ότι γίνονται. Και σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας, ούτε σε τάσεις λαϊκισμού των ηγετών της αυτές τις προκλήσεις. Για μας οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που έχουν.

Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. Εμείς στις προκλήσεις δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις. Όμως απαντάμε με αποφασιστικότητα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε. Όποια μορφή και αν πάρουν. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο. Εκτός από τις χθεσινές προκλήσεις, και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων» δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε τονίζοντας πως «λέμε λοιπόν κάτι το σαφές και το αυτονόητο. Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει στο ακέραιο. Η συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες. Είναι απολύτως σαφής. Καθορίζει τα πάντα σχετικά με τα σύνορα, τα πάντα σχετικά με το έδαφος, τα πάντα σχετικά με τα νησιά. Ένα ζήτημα μόνο υπάρχει με την Τουρκία το οποίο πρέπει να επιλυθεί, όπως ακριβώς θέλει το διεθνές δίκαιο. Είναι ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας. Τίποτα πέρα από αυτό. Όλα τα άλλα είναι λυμένα. Επομένως όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, όποιος θέτει τέτοια ζητήματα βάλει ευθέως εναντίον του διεθνούς δικαίου».

Ταυτόχρονα ο κ. Παυλόπουλος, κάλεσε την Τουρκία να μην προβαίνει σε προκλήσεις που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζοντας ότι «έχω και άλλοτε τονίσει και το επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν ταιριάζει σε ένα κράτος που θέλει να θεωρείται δημοκρατικό. Ένα κράτος το οποίο έχει βλέψεις να γίνει μέλος της ΕΕ να προβαίνει σε τέτοιες προκλήσεις, γιατί οι προκλήσεις αυτές του αφαιρούν τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να συνυπάρξει ειρηνικά στη διεθνή κοινότητα αλλά και να έχει ευρωπαϊκή πορεία. Κατά τούτο λοιπόν, όλες αυτές οι αμφισβητήσεις θα έχουν αυτή την απάντηση και οποία άλλη χρειαστεί. Πολλώ μάλλον όταν η συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει και σύνορα τα ΕΕ. Άρα οι προκλήσεις αυτές αφορούν και την ΕΕ. Είναι προκλήσεις εναντίον της ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε κατά την ομιλία του να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με το θέμα. «Και εδώ θα ήθελα να τονίσω προς τους εταίρους μας ότι εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας ως Ελλάδα, ως αναπόσπαστο μέλλον της ΕΕ. Αλλά πρέπει και εκείνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Και πρέπει να τις αναλάβουν γιατί οι προκλήσεις αυτές δημιουργούν προηγούμενα. Το προηγούμενο που αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης δεν αποκλείεται να επεκταθεί από άλλες χώρες και από την Τουρκία την ίδια και σε άλλες συνθήκες, σε άλλα τμήματα του διεθνούς δικαίου. Ζούμε σε ένα ταραγμένο καιρό. Δεν πρέπει να ξεχνάει η Ευρώπη ότι τα σύνορα της πρέπει και εκείνη να τα διαφυλάξει. Όλα της τα σύνορα. Αν ανεχθεί για παράδειγμα μια πρόκληση, πολύ περισσότερο αν φαίνεται να αδιαφορεί μπροστά σε τετελεσμένα, όπως εκείνα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το Κυπριακό, αν αποδεχόμαστε, που δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε ποτέ στρατεύματα κατοχής, η παραδείγματος χάρη εγγυήσεις, τότε αυτό δημιουργεί προηγούμενο και για άλλα κράτη της ΕΕ. Και ο νοών νοείτο».

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Τονίζω λοιπόν ότι επειδή οι καιροί είναι ταραγμένοι. Επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Επειδή η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το δικό της κύρος, να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστεί το παγκόσμιο ρόλο της για αυτό, αυτά που λέω ως Πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας είναι αξιώματα που αφορούν την ίδια την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ