Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Στο Μαξίμου αντιπροσωπεία των ΑμΕΑ μετά τις δεσμεύσεις για τα ποσοστά προσλήψεων (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ, πραγματοποιεί η κυβέρνηση η οποία όπως είχε δεσμευτεί τον περασμένο Οκτώβριο, έφερε σε ψηφοφορία το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο και έτσι πλέον το 15% των υπαλλήλων που θα εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες θα προέρχεται από την κοινωνική ομάδα των ΑμΕΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, Παρασκευή, μέλη από τις Ομοσπονδίες των ΑμΕΑ θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη -καθώς ο πρωθυπουργός απουσιάζει στο εξωτερικό- προκειμένου να συζητηθεί η πρωτοβουλία αυτή από μέρους της κυβέρνησης, για την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Υπενθυμίζεται ότι η… υπόσχεση είχε δοθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στον παραολυμπιονίκη, Αντώνη Τσαπατάκη ο οποίος λόγω της αναπηρίας του κρίθηκε ακατάλληλος να συνεχίσει να δουλεύει στην αστυνομία.

Ο παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, πέρα από το προσωπικό δράμα που είχε να αντιμετωπίσει από τον σοβαρό τραυματισμό του, έπρεπε να βρεθεί από το 2009 και αντιμέτωπος με την απόλυση, με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και την ακαμψία του νομοθετικού πλαισίου.

Στην ίδια θέση μαζί του και 12 ακόμα συνάδελφοί του, που έδωσαν όλοι μαζί τη μάχη για να διεκδικήσουν και να κερδίσουν, τελικά, το αυτονόητο: Το δικαίωμα τους στην ισότιμη μεταχείριση.

Μετά από προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο πρωθυπουργός -ο οποίος είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από τον Αντώνη Τσαπατάκη μέσω επιστολής- δόθηκε λύση με τροπολογία του Νίκου Τόσκα, και έτσι σήμερα οι 13 αθλητές έχουν επαναπροσληφθεί, επιστρέφοντας στην υπηρεσία τους, σε κατάσταση γραφείου.

Το ενδιαφέρον όμως δεν ήταν προσωπικό μόνο, αφού σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση, το 15% των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμων υπαλλήλων και εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης και κατά περιφερειακή ενότητα, φορέα, κλάδο ή ειδικότητα, θα καλύπτεται από τις παραπάνω κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, το 10% των θέσεων θα καλύπτεται από ανθρώπους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και το 5% των θέσεων από μέλη οικογενειών (γονείς, αδέλφια, σύζυγοι, τέκνα) ανθρώπων με αναπηρία 67% και άνω -κατ’ εξαίρεση, όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% (η άσκηση του δικαιώματος από ένα μέλος της οικογένειας αυτομάτως αποκλείει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας).

Απαραίτητη προϋπόθεση, η αναπηρία να έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Παρακάτω η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά:

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ