Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Λύση του ελληνικού ζητήματος έως το τέλος του έτους – Πυρετός διαβουλεύσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αισιοδοξία για συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα πριν από το τέλος του έτους

Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε στις Βρυξέλλες ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη δεύτερη αξιολόγηση, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Τις τελευταίες μέρες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται καλά και αν υπάρξει θέληση από όλους είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συνολική συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τις συζητήσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, με τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγές αναφέρουν ότι είναι εφικτή για να κλείσουν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς μία πολιτική συμφωνία καθώς παραμένει η διάσταση απόψεων με τους δανειστές κυρίως στα εργασιακά.

Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα τα παρουσιάσει στους υπουργούς αναλυτικό σχέδιο, το οποίο μάλιστα αποκάλυψαν οι Wall Street Journal.

Σημειώνεται ότι Κομισιόν και πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ελληνική θέση, αλλά και με εκείνη του ΔΝΤ, ζητώντας πολύ μικρότερα πλεονάσματα, 2%-2,5% του ΑΕΠ, ωστόσο στο θέμα  καθοριστική θα είναι η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ