Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Παπαδημητρίου: Επιζητώ τη μεγαλύτερη πλειοψηφία για να διαπραγματεύομαι στο όνομα του ελληνικού λαού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η κυβέρνηση επί θεμάτων επενδύσεων θα κινηθεί αποφασιστικά, με διαφάνεια και με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις για την αποκατάσταση του επιχειρείν στη χώρα σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, προηγουμένως από το βήμα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς αυτό το νομοθέτημα θα συμβάλει στην προσέλκυση των επενδύσεων και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Μάλιστα, παρότρυνε τα κόμματα να συνομολογήσουν στην ανάγκη η διαπραγμάτευση να γίνεται στο όνομα του ελληνικού λαού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως Έλλην του εξωτερικού που επιστρέφει στην πατρίδα του, όταν απευθύνομαι στη διεθνή κοινότητα και διαπραγματεύομαι θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, όπως η διευθέτηση του χρέους, θέλω να μιλώ εξ’ ονόματος του ελληνικού λαού, γι’ αυτό επιζητώ τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή».

Το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, την άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», το οποίο- μεταξύ άλλων ρυθμίσεων- προβλέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδημητρίου, απευθυνόμενος προς το Σώμα- ιδίως στους εκπροσώπους της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που έθεσαν ζητήματα περί αδιαφάνειας και φωτογραφικών ρυθμίσεων- ανέφερε: «Δεν θα δεχθώ υποδείξεις για μαθήματα ηθικής, αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη πολιτικής διαφοροποίησης και κριτικής, αλλά ας μην φαντασιώνονται ορισμένοι θεωρίες συνωμοσίας με σκοπό να συγκαλύψουν παλαιότερες τακτικές».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, σημείωσε πως, παρ’ όλες τις παραινέσεις του, ο υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί στα ζητήματα που του έθεσε η Βουλή και επικεντρώνονται σε δύο κυρίως σημεία, αφενός στη μη δημοσίευση όλων των κατ’ ανάθεση συναφθεισών συμβάσεων του Δημοσίου για εκτέλεση δημοσίων έργων για προμήθεια αγαθών και παροχή υπηρεσιών, αφετέρου στη μη διαβεβαίωση ότι διατηρείται το μέτρο γεωγραφικού εντοπισμού σε όλα τα βυτιοφόρα, ώστε να πατάσσεται το λαθρεμπόριο. Ως προς το πρώτο ζήτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε στον κ. Παπαδημητρίου πως οι συμβάσεις δεν αναρτώνται στο σύστημα της Διαφάνειας, όχι γιατί υπάρχει κενό νόμου (όπως υποστήριξε ο υπουργός), αλλά διότι η κυβέρνηση δεν εξέδωσε την κοινή υπουργική απόφαση που υπαγορεύει την ανάρτησή αυτών των συμβάσεων στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, μέτρο θεσμοθετημένο από το 2010.

«Έχετε, επίσης, την ηθική υποχρέωση να διαλύσετε μία πλάνη κυρίαρχη σε όλη τη συζήτηση και να πείσετε ότι είστε πολέμιος του λαθρεμπορίου, δεσμευόμενος για τη λειτουργία σε κάθε βυτιοφόρο του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού, όπως και να αναλάβετε την ευθύνη υλοποίησης του μέτρου», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απέσυρε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, το άρθρο 19 (που αφορούσε στα πρόστιμα για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο με πλαστά πιστοποιητικά) μετά τις αντιδράσεις περί «φωτογραφικής ρύθμισης», η κριτική εξακολούθησε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, με την αντιπολίτευση να ζητά απόσυρση και άλλων άρθρων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις που δεν έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέμεινε να αποσυρθεί και το άρθρο για τις δημόσιες συμβάσεις. Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, ζήτησε να τροποποιηθούν τα άρθρα για την ανάρτηση των δημόσιων συμβάσεων.
«Το νομοσχέδιο συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση» απάντησε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε σκοπιμότητα εκ μέρους του υπουργείου για εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως ισχυρίστηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, με αιχμή το άρθρο 19. «Λειτουργούμε πέρα από συμφέροντα και σκοπιμότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Η αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση σέρνεται να νομοθετήσει κάποιες ρυθμίσεις, που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που όμως, δεν ξέρει πώς να τις εφαρμόσει, αφού πρόσφατα, κυρίως λόγω των ιδεοληψιών της, τις απέρριπτε γιατί δεν τις πίστευε», επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. «Θέλουμε δίκαια ανάπτυξη για όλους», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά. «Η κυβέρνηση νομοθετεί όσα θέλουν οι δανειστές», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα στις γειτονικές χώρες συστήνονται νέες εταιρείες. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει την κοινή στρατηγική της ΕΕ του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. «Η σύσταση των επιχειρήσεων γίνεται πιο λειτουργική», σημείωσε ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ, ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης, ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, έκανε λόγο για σκόρπιες διατάξεις διαφόρων υπουργείων, που δήθεν έρχονται ως ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης παρέμβασής του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, απάντησε σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών, διευκρινίζοντας πως δεν καταργείται το Ενιαίο Μητρώο Αγροτών Εμπόρων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, εισηγήθηκε τροπολογία για την άρση των περιορισμών στην άσκηση επαγγέλματος στα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, υποστήριξε στην Ολομέλεια τα άρθρα που αναφέρονται σε τομείς της αρμοδιότητάς του και επέρχονται αλλαγές, ώστε να προωθηθούν συντομότερα οι επενδύσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ