Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Φ. Γεννηματά: Τα «τρία άλφα» που θα δημιουργήσουν ξανά αξία για τη χώρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η χώρα χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία βασισμένη σε μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας – αγοράς», διεμήνυσε από τα Ιωάννινα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Κατά την ομιλία της απόψε Δευτέρα σε πολιτική εκδήλωση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε «τα τρία άλφα, που θα ξαναδημιουργήσουν αξία για τη χώρα: αλληλεγγύη, ανάπτυξη και απασχόληση», ενώ πρότεινε «μία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα διασφαλίζει, τουλάχιστον για ένα μεσοδιάστημα, τις σημερινές αποδοχές των εργαζομένων, θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και θα παρέχει ισχυρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις».

Για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννήματα τόνισε ότι αυτές έχουν ως στόχο την Εθνική Αναπτυξιακή και Κοινωνική Συμφωνία για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και τις νέες επενδύσεις, θα φέρουν θέσεις εργασίας, αλλά και θα εγγυηθούν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

H Φώφη Γεννηματά, επισήμανε την αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης, είπε πως οι πολίτες χόρτασαν από «λαθρεμπόριο ελπίδας» και επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο λέγοντας χαρακτηριστικά «τα μεγάλα λόγια του κ.Τσίπρα αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν, η ώρα της εξόδου από την κρίση απομακρύνεται και νέα απειλητικά αδιέξοδα προβάλλουν. Οι πολίτες συνθλίβονται».

Επανέλαβε πως πέρυσι το κόμμα της έβαλε πλάτη για να αποτρέψει την καταστροφή του GREXIT και κατηγόρησε για ακόμη μία φορά τον πρωθυπουργό που αρνήθηκε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, λέγοντας «το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου μας γύρισε πολύ πίσω, με μεγάλο κόστος για τη χώρα και τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε μόνιμη επιτροπεία και παραχώρησε τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια. Είπε ότι κέρδισε η χώρα 20 δισ. από τη διακυβέρνηση του, η αλήθεια είναι ότι έχασε 86 δισ.».

Συνεχίζοντας τη δριμεία κριτική έκανε λόγο για έλλειψη σχεδιασμού και επικοινωνιακά κόλπα, όπως και κυβέρνηση με μοναδική ικανότητα να δημιουργεί αδιέξοδα, εκφράζοντας παράλληλα, ανησυχία για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης. «Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν γίνει οι πιο πρόθυμοι, στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και τις απαιτήσεις τους», είπε.

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα του χρέους, ζήτησε όμως «ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πραγματικές ρυθμίσεις».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε αναφορά στην ανεργία, την ύφεση, στους νέους φόρους, στην απειλή νέων λουκέτων, στις συντάξεις και υπογράμμισε πως ο πρωτογενής τομέας είναι υπό διωγμόν, ενώ πρόσθεσε: «Εξίσωση προς τα κάτω, ισοπέδωση, αυτό δεν είναι αριστερά».

Τα πυρά της Φώφης Γεννηματά στράφηκαν και εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως «η Ν.Δ., παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται, να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της ελληνικής κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση».

Επανέλαβε ότι στηρίζει την προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό. «Πάγια αρχή μας, ήταν και θα είναι ότι, η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα σταθερά στηρίζει τις υπεύθυνες αποφάσεις της Λευκωσίας», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η Φώφη Γεννηματά είπε πως είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις, κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη και τις χαρακτήρισε ως τις δύο όψεις, του ιδίου νομίσματος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει περιθωριοποιήσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό, περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές πεδίο με την ανερμάτιστη πολιτική της, με παλινωδίες και άστοχες κινήσεις. Και από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ., υιοθετεί μια καθαρά διχαστική, λαϊκιστική προσέγγιση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε.

Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως η πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα είναι αυτόνομη με διακριτό ρόλο και ότι αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή και σταθερή απόφαση, ενώ επισήμανε: «Στόχος μας είναι να γίνουμε ο ισχυρός πόλος, η δύναμη της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Γι αυτό διεκδικούμε την αλλαγή των συσχετισμών, με την καθοριστική εκλογική ενίσχυσή μας, ώστε να έχουμε καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Με τον κόσμο της Αριστεράς, έχουμε πολλά στοιχεία που μας ενώνουν. Βαθιά, ιδεολογικά, ιστορικά. Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μας χωρίζει η τυχοδιωκτική στάση της ηγετικής του ομάδας και ο τρόπος που πολιτεύθηκε στα χρόνια της κρίσης. Εξαπάτησε τους πολίτες, δυνάμωσε με το λαϊκισμό, καταρρέει μέσα στα ψέματα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση, μία άλλη πολιτική, μια εθνική γραμμή με τρεις στόχους:

-Την επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων
-Την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους
-Τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% για τα έτη 2018-2020.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ