Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Μοσκοβισί στη Βουλή: Aναδιάταξη του ελληνικού χρέους στο τέλος του χρόνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μαζί θα αποφασίσουμε για μια αναδιάταξη της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο τέλος του έτους», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, που δήλωσε ένθερμος οπαδός και υποστηρικτικής της Ελλάδας.

«Θα βοηθήσω προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας στην ειδική κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή, με θέμα «Οικοδομώντας μαζί το μέλλον της Ελλάδος», ενώ έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. «Είναι ώρα στρατηγικών επιλογών», ανέφερε, σημειώνοντας, πάντως, ότι «δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση, αλλά να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που έχουν αρχίσει, ώστε να ολοκληρωθούν».

Ο κ. Μοσκοβισί, αναγνώρισε τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει ο ελληνικός λαός, υπογραμμίζοντας: «Με εντυπωσιάζει η ανθεκτικότητα, η βούληση και η αξιοπρέπειά του».

Οι προσπάθειες αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς

Επίσης, επεσήμανε ότι ο ίδιος εναντιώθηκε στο Grexit, υποστήριξε ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ έκανε λόγο για μία «δύσκολη συμφωνία, η οποία υπεγράφη». «Πρέπει να επαγρυπνήσουμε, αυτές οι προσδοκίες να υλοποιηθούν», τόνισε, για να προσθέσει: «Γι’ αυτόν τον σκοπό, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε, ώστε οι αλλαγές αυτές να έχουν διάρκεια».

«Δεν βρισκόμαστε σε περίοδο διαχείρισης της κρίσης, αλλά σε μία φάση που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, γίνεται και πάλι ένας κανονικός εταίρος», ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, σημείωσε όμως, ότι «τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται κεκτημένο».

«Οι προσπάθειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης πρέπει να είναι συνεχείς», ανέφερε.

Για το θέμα των εργασιακών, ο επίτροπος ζήτησε να γίνουν βήματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχουν δυσκολίες.

Ύμνοι για την κυβέρνηση

«Πολύ λίγες κυβερνήσεις έκαναν τόσες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όσες η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι το 2015 η ελληνική οικονομία έδειξε σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηρίχθηκαν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές ήταν ικανοποιητικές και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και εκτίμησε ότι το 2017 θα φθάσει στο 2,7% του ΑΕΠ.

Για ΔΝΤ

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα τώρα και στη συνέχεια, αποτελεί συντελεστή ορατότητας και αξιοπιστίας για την Ελλάδα».

Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και έδωσε έμφαση στα θέματα του Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Χρειάζονται λύσεις αξιόπιστες και ρεαλιστικές για να βγει η Ελλάδα στις αγορές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Το ελπίζω γιατί το πιστεύω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες για την υποστήριξή τους προς τον γαλλικό λαό μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση.

Θα διευθετηθεί το χρέος

«Μαζί θα αποφασίσουμε για μια αναδιάταξη της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο τέλος του έτους», ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας κατά τη δευτερολογία του, σε τοποθετήσεις βουλευτών, ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Για προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που καλείται να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις ταυτόχρονα – την οικονομική με την υψηλή ανεργία και την προσφυγική – και τόνισε πως ήδη έχουν δοθεί 262 εκατ. ευρώ ως βοήθεια και υπάρχουν κι άλλα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα, κάθε δυνατή βοήθεια σε προσωπικό και μέσα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε πως «υπήρξαν σφάλματα και από τους εταίρους και από την Ελλάδα, υπήρξαν δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας».

Δεν είναι πειραματόζωο η Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν είναι αντικείμενο πειραματισμού αλλά μια μεγάλη χώρα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ απαντώντας σε επικρίσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράττει ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από τις μεγάλες χώρες, υποστήριξε πως «η Κομισιόν δεν δέχεται διαταγές από κανέναν. Είναι ένας Θεσμός αντικειμενικός που εκπροσωπεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, που διαδραματίζει θετικό ρόλο και δεν λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά, ούτε κάνει διακρίσεις, αφήνοντας ανέγγιχτες τις μεγάλες χώρες και επιτιθέμενος στις μικρές».

Εργασιακά

Να ισχύσουν και για την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις εργασιακές σχέσεις ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό πρόβλημα. «Αυτή η κατεστραμμένη χώρα και οι δυστυχούντες άνθρωποι αγκάλιασαν και έσωσαν τους πρόσφυγες από το υστέρημά τους, όταν οι άλλοι σήκωναν φράχτες. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε άθλους» ανέφερε και ζήτησε «πρόσθετη και εμπροσθοβαρή» βοήθεια προς την Ελλάδα.

Εμμένει στη δυσφήμηση η ΝΔ

Μετά την ανάκαμψη του 2014, η χώρα έχει επιστρέψει στην ύφεση, όπου και παραμένει, ανέφερε ο εισηγητής της Ν.Δ Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η επτάμηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, οδήγησε σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και σε επώδυνες δεσμεύσεις για τη χώρα. «Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής ένα καλό συγκερασμό οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Κριτική από ΚΚΕ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κ. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι, «οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των εργαζομένων» και χαρακτήρισε «υποκριτικό» το ενδιαφέρον της Ε.Ε., για την πάταξη φοροδιαφυγής.

Το βιολί του ο Λοβέρδος

Για λάθος συνταγή η οποία πρέπει να αλλάξει, έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. «Έγιναν τα τελευταία χρόνια τόσες μεταρρυθμίσεις όσες δεν είχαν γίνει εγκαίρως τα προηγούμενα χρόνια. Όμως κ. Επίτροπε ακούσατε ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν» είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε. «Είναι λάθος συνταγή. Πρέπει να αλλάξει».

Περισσότερες επίπονες μεταρρυθμίσεις ζητάει το Ποτάμι

Υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανέφερε ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι Μίλτος Κύρκος, και υπογράμμισε ότι από 240 δράσεις που είχαν συμφωνηθεί οι 129 δεν έχουν αγγιχτεί και οι 46 ψηφίστηκαν από την Βουλή αλλά δεν εκδόθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Αναφερόμενος στο «τρίτο μνημόνιο», είπε ότι «αντί να προχωρήσει και να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πετάμε χρόνο από παράθυρο και στην ουσία υποθηκεύουμε το μέλλον. Λάθος μνημόνιο, λάθος κυβέρνηση, λάθος Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ