Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Βίτσας: Το επιχείρημα υπέρ της έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας είναι αρκετά ισχυρό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρκετά ισχυρό χαρακτήρισε το αίτημα της Τουρκίας για παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, ο Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι το επιχείρημα της κατάλυσης της δημοκρατίας είναι ιδιαιτέρως σοβαρό.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο σχετικά με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη “έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τα πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις εξελίσσονται γρήγορα, εφόσον υπάρχει το σχετικό αίτημα. Δεν είχαμε λόγο να κρατάμε το ελικόπτερο.

Η επικοινωνία γίνεται ανάμεσα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το αντίστοιχο τουρκικό υπουργείο, μέσω της διπλωματικής οδού. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν εμπλέκεται.

Για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν στο ελληνικό έδαφος:

Αυτό που θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι το ελληνικό και το δημόσιο διεθνές δίκαιο. Απ’ ό,τι γνωρίζω σε λίγη ώρα θα εξεταστεί, σε πρώτο βαθμό, το αίτημα χορήγησης ασύλου αλλά πρέπει να πω, ότι το επιχείρημα υπέρ της έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας, είναι αρκετά ισχυρό, θα έλεγα πολύ ισχυρό.

Το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και ότι υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα. Άρα αυτό που θα γίνει αυτή τη στιγμή: θα εξεταστεί (το αίτημα χορήγησης ασύλου) σε πρώτο βαθμό, θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και μετά θα αρχίσει η εξέταση του αιτήματος έκδοσης.

Σαν κυβέρνηση βλέπουμε τα πράγματα πολιτικά αλλά αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών, που εξετάζουν το θέμα από νομική άποψη και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ