Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Δεν τίθεται κανένα θέμα 13ου & 14ου μισθού, ξεκαθάρισε ο Κατρούγκαλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός έδωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ επαναλαμβάνοντας μάλιστα, ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος όρισε τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που, όπως επεσήμανε, είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, καθώς και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο Υπουργός Εργασίας απάντησε ότι απ’ ότι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα κανείς -ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Εξέφρασε, λοιπόν, την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

Ο Υπουργός Εργασίας παράλληλα σχολίασε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982.

Ο κ. Κατρούγκαλος ωστόσο, επεσήμανε ότι το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Η διαιτησία, επίσης, σημείωσε, προβλέπεται από το Σύνταγμα, ακόμη και ως προς το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν, όπως έκρινε, πριν από λίγο καιρό και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε ότι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ