Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Κατρούγκαλος: Οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδηγούν στη διάβρωση της μεσαίας τάξης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μέλλον της εργασίας και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις τεχνολογικές και δημογραφικές εξελίξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στις 14 και 15 Ιουλίου 2016.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης – Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η γενικευμένη απογοήτευση των λαών, σύμπτωμα της οποίας ήταν και το Brexit, δεν έχει ως αιτία το ευρωπαϊκό εγχείρημα καθ’ αυτό, αλλά τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στη διάβρωση της μεσαίας τάξης, την υπονόμευση του κράτους πρόνοιας και την έκρηξη των ανισοτήτων.
O υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας.

Στην συνέχεια, τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό σταθεροποιητή, ο υπουργός ενημέρωσε για την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι η ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, προσδιορίζοντας ως προτεραιότητα της χώρας την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικότερα μέσω της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στην διάρκεια της δεύτερης τοποθέτησής του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαμήνυσε ότι, «πέρα από την παραγωγικότητα και τις συνθήκες εργασίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη δομή της αγοράς εργασίας, προς μία κατεύθυνση που θα μπορούσε να εντείνει την ″εκτεταμένη ανασφάλεια″, με κίνδυνο, αν δεν ληφθούν μέτρα, η πλήρης απασχόληση να μην αποτελεί κανόνα, αλλά να αφορά μόνο μία προνομιούχα μειοψηφία. Κύρια προτεραιότητα της χώρας θα πρέπει να είναι η προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους και η επέκταση της κοινωνικής προστασίας, (συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας), στις νέες μορφές εργασίας», υπογράμμισε.

Ανέφερε ως καλή πρακτική το Μηχανισμό Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας που έχει θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας. Έκλεισε δε την ομιλία του, με την ανάγκη εστίασης στην πλευρά της ζήτησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διαρροής εγκεφάλων, ζητώντας την επέκταση της χρηματοδότησης του κοινοτικού προγράμματος για την Εγγύηση για τη Νεολαία (Youth Guarantee).

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε ως παρατηρητής, κατόπιν πρόσκλησής τους, στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών υπουργών Εργασίας και πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με τους ομολόγους του της Αυστρίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και την ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ