Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Σ. Φάμελλος: «Καταρρέει το περιβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη» – Καταργεί Φορείς Διαχείρισης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Καταρρέει το περιβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και νυν τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία στιγμή και μέσα στα Χριστούγεννα καταργεί 7 Φορείς Διαχείρισης.

Ειδικότερα, όπως λέει, μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση 7 φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Με ΦΕΚ, που εκδόθηκε, μόλις έκλεισε η Βουλή (23/12) καταργούνται οι Φορείς σε:

·       Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας,

·       Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής,

·       Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης,

·       Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου,

·       Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου,

·       Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και

·       Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Όπως λέει ο κ. Φάμελλος, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

Ø  Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια».

Ø  Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.

Ø  Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διάλυσης των Φορέων Διαχείρισης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τονίζει ότι «αυτή η επιλογή αποδεικνύει την αντίληψη που έχει η ΝΔ για το περιβάλλον και τη διαχείρισή του αλλά και την εκτίμηση που έχει για την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις διοικήσεις των Φορέων. Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020».

Σε άλλο σημείο τονίζει πως με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον γίνεται φτωχότερο κι η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας υποβαθμίζεται.

Για τον λόγο αυτό, τονίζει, πως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις, που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ