Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Στις 11.30 οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα – Φόβοι από την ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον στο εξωτερικό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, θα προβούν στις 11.30 σε ανακοινώσεις για την αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοιό. Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις… μεγαλοψυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο περί εμπιστοσύνης στους πολίτες, ο Πρωθυπουργός θα κρυφτεί πίσω από τον αρμόδιο υπουργό, που θα αναλάβει τον ρόλο του «κακού».

Η αιτία για την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης έχει να κάνει με τη ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον όπου αυτή έχει εξαπλωθεί. Ενδεικτικά, στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφονται διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων: από 77.710 στις 15 Δεκεμβρίου σε 106.122 χθες 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας και όπως γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ υπάρχουν φόβοι για την αντοχή του συστήματος υγείας, λόγω του πλήθους των ασθενών.

Με βάση το καλό σενάριο, δηλαδή εάν επαληθευθεί ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν πολύ πιο μεταδοτική, με ηπιότερα συμπτώματα δε, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων θα φέρει αναπόφευκτα και περισσότερα βαριά κρούσματα, όπως εξήγησε χθες και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Και με δεδομένο ότι ήδη τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν οριακά, με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ίσως αποδειχθεί ότι η απόφαση για μέτρα με ημερομηνία έναρξης εφαρμογής στις 3 Ιανουαρίου 2022 να είναι απλώς άτοπη.

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που προτείνουν οι επιστήμονες:

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους
  • Χωρίς κόσμο οι αγώνες στα γήπεδα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  ή διπλή μάσκα
  • Όσοι ταξιδιώτες επισκέπτονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου είναι τα εξής:

  • Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση τηλεργασίας

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ