Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η Ελλάδα έχει διπλάσια θνητότητα από τον μέσο όρο της Ευρώπης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αβεβαιότητες και «αρκετά ρευστό εξωτερικό περιβάλλον» εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία στα επόμενα έτη καταγράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην έκθεσή του για το Γ τρίμηνο του 2021. Το Γραφείο εστιάζει ιδιαίτερα στις επιπτώσεις από την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει διπλάσια θνητότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα ανατρέψουν τον προϋπολογισμό.

«Μια δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας καθώς και μια συνέχιση των αυξήσεων του κόστους ενέργειας μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η εξαγγελία πρόσθετων μέτρων κάλυψης του αυξημένου κόστους ενέργειας, λίγο πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού, είναι ενδεικτική», τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

«Παρά τη θετική εικόνα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τους επόμενους μήνες. Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και, κυρίως, οι αδυναμίες στο σύστημα υγείας σε υποδομές και προσωπικό που έχουν οδηγήσει σε διπλάσια θνησιμότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στην οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει πως «τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP).

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τις επαναγορές τίτλων που λήγουν μέχρι το 2024 καθώς και η δυνατότητα αντικατάστασης τίτλων άλλων κρατών με τίτλους ελληνικού δημοσίου, δημιουργούν συνθήκες ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος που πρέπει όμως να αξιοποιηθούν επαρκώς με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

Ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί πως «πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων (η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 από 1,7% σε 3,2%). Σημειώνεται ακόμα ότι από το 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα προδιαγράφει μια πορεία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και θα επαναφέρει δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαν ανασταλεί».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ