Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Τσίπρας: Η παραμονή της κυβέρνησης εγκυμονεί κινδύνους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αίτημα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον χαιρετισμό του στο Digital Economy Forum 2021, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε δέσμη επτά προτάσεων για την ψηφιακή μετάβαση.

«Ζήτησα εκλογές γιατί πρωτεύον είναι να προστατευθεί η ζωή. Υπήρχαν και υπάρχουν δυνατότητες να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η κοινωνική συνοχή και αυτό είναι κάτι στο οποίο απέτυχε η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα, η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Αλλά και εγκλωβισμένη από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των κρίσεων που μας ταλανίζουν και αδυνατεί να εκπέμψει στοιχειώδη εμπιστοσύνη που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια περίοδο κρίσης. Εμπιστοσύνη είναι η πιο ισχυρή άμυνα για την αντιμετώπιση και της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας. Όπως γνωρίζετε, όμως, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι’ αυτό και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ζήτησα να οδηγηθούμε στη μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική λύση: Τις εκλογές», τόνισε.

Η υπόθεση της ψηφιακής μετάβασης απαιτεί αποτελεσματικότητα και σχέδιο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

1. Η χώρα δεν πρέπει να λειτουργήσει ως απλός καταναλωτής έτοιμων ψηφιακών λύσεων, που θα έρθουν απέξω, αλλά να επενδύσει στην εγχώρια προστιθέμενη αξία.

2. Δεύτερον πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ψηφιακό δημόσιο, με ουσιαστική απλοποίηση των διαδικασιών. «Δεν πρέπει απλά να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να την πατάξουμε» τόνισε και έδωσε ένα παράδειγμα. «Σε περίοδο πανδημίας η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε ένα αξιόπιστο δίκτυο τηλεϊατρικής. Στη Γαλλία υπήρξε μία πλατφόρμα, που έδινε τη δυνατότητα εκτίμησης της βαρύτητας και του κινδύνου της νόσου του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα αν κάποιος νοσήσει παίρνει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και απαντά ένας υπάλληλος που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική. Πόσο δύσκολο θα ήταν να υπάρξει μία πλατφόρμα με αξιοποίηση των τοπικών μονάδων υγείας και γιατρούς, που θα απαντάνε στα τηλέφωνα»; εξήγησε.

3. Να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός με έμφαση σε όσους δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

4. Να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με τεχνολογικά μέσα για την επιτήρηση και πρόληψη φυσικών καταστροφών και των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.

5. Η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να είναι συνολική και αποκεντρωμένη

6. Ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε επενδύσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών δομών, με άξονα το δίκτυο οπτικών ινών και τη μετάβαση στα ασύρματα δίκτυα 5G.

7. Απαιτείται ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα μόνιμο και σταθερά πλέγμα φορολογίας και κινήτρων για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ