Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Το αποτυχημένο περυσινό πείραμα της Σλοβακίας, με τεστ σε όλο τον πληθυσμό, εξετάζει… φέτος η κυβέρνηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη διενέργεια τεστ σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει μία συνολική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, δήλωσε ότι εξετάζεται ο Θάνος Πλεύρης. Πρόκειται για το μοντέλο που ακολούθησε η Σλοβακία πριν από ένα και πλέον χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, όταν και προχώρησε σε εξέταση όλων των κατοίκων άνω των 10 ετών.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού,  υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση της Σλοβακίας προχώρησε σε μαζικά τεστ για όλους τους κατοίκους της χώρας, μία απόφαση που τελικώς αποδείχθηκε μάλλον αποτυχημένη. Ο λόγος είναι ότι αφενός μεν επρόκειτο για rapid test και όχι τεστ αντιγόνου, αφετέρου δε ουδέποτε εφάρμοσε σύστημα ιχνηλάτησης. Επί της ουσίας, οι πολίτες κλήθηκαν να κάνουν μόνοι τους τα τεστ και να τα δηλώνουν στο κράτος, σε μία διαδικασία η οποία, όπως ξέρουμε πια και στην Ελλάδα, έχει πολύ χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας.

Η Σλοβακία πέρυσι το πλήρωσε ακριβά σε χρήμα αλλά και σε… αμεριμνησία, με συνέπεια η πανδημία να σαρώσει τη χώρα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

slovakia scaled

Σε ότι αφορά τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον.  Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά».

Διαβάστε ακόμη:

Ρεβεγιόν με πανδημία: Ποια μέτρα μελετά η κυβέρνηση

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ