Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Λαύριο: Φρούριο η πόλη, ξύλο σε φοιτητές, για χάρη της Κεραμέως

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόλη – φρούριο θύμισε το Λαύριο κι έντονες ήταν οι αντιδράσεις για τα εξαιρετικά αυξημένα μέτρα ασφαλείας, που πάρθηκαν λόγω της παρουσίας της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για τις εργασίες της 98ης Συνόδου Πρυτάνεων ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια με τα ΜΑΤ.

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές ξύλο και χημικά δέχτηκαν από τα ΜΑΤ, χωρίς να υπάρξει λόγος. Έγινε προσπάθεια και για προσαγωγές κι οι φοιτητές τόνιζαν, πως σ΄αυτό το κράτος των «αρίστων», το δικαίωμα για διαδηλώσεις δεν είναι σεβαστό…

Αιχμηρή ήταν κι η ανακοίνωσή του δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα και κάλεσε την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας να πάρουν θέση.

«Κατάσταση πολιορκίας»

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: «Σε κατάσταση πολιορκίας τελεί η πόλη μας, το Λαύριο, καθώς η Αστυνομία με τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο, λόγω της επίσκεψης της Υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως, εφαρμόζει σχέδιο πλήρους αποκλεισμού. Είναι η πρώτη φορά που  αναπτύσσεται στην πόλη μας τέτοιος αποκλεισμός, ενώ υπενθυμίζω ότι το Λαύριο κατά καιρούς έχουν επισκεφτεί Πρωθυπουργοί και υπουργοί. Ως εκ τούτου, απαίτησα από τον Αστυνομικό Διευθυντή να άρει τα μέτρα αποκλεισμού – διότι αυτά δεν ονομάζονται μέτρα προστασίας- της πόλης μας και των δημοτών μας. Πολύ ειδικότερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας το να «μην κινείται ούτε κουνούπι» μέσα στην πόλη εκτός από απαράδεκτο, καθίσταται και επικίνδυνο. Ως δήμαρχος Λαυρεωτικής διαμαρτύρομαι έντονα προς όλους τους αρμόδιους αυτού του σχεδίου και καλώ και την  πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Προστασίας του  Πολίτη και Παιδείας να τοποθετηθούν.

Ο κ. Λουκάς σημείωσε πως οι δημότες μας είναι πάντα φιλόξενοι προς όλους, αλλά και πάντα διεκδικητικοί όταν καταστέλλονται τα αυτονόητα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Οι δε δημοκρατίες έχουν πάντα τρόπους να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες διαμαρτυρίες, σίγουρα πάντως δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τρόπους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη φορά, που ήταν η κυρία Κεραμέως να πάει στην Πάτρα δεν πήγε τελικά διότι φοιτητές κι εκπαιδευτικοί της ετοίμαζαν θερμή υποδοχή.

Καταγγελία από τον Σπίρτζη

Στο θέμα αναφέρθηκε κι ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις ήδη από την προηγούμενη μέρα είχαν παραταχθεί απέναντι σε φοιτητές, που  ήθελαν να πραγματοποιήσουν ειρηνική διαμαρτυρία στην περιοχή, δημιουργώντας “υγειονομική ζώνη”, ώστε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως να προσέλθει στο χώρο ανενόχλητη.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε τα εξής: «Λαύριο, αποκλεισμένη πόλη! Η αστυνομία, με τρόπο προκλητικό και πρωτοφανή, απαγορεύει στους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη τους, λόγω της επίσκεψης της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Δεν μπορεί κανένας πολίτης ούτε να φτάσει στην πόλη του Λαυρίου, ούτε να φύγει από αυτήν, λόγω των απαράδεκτων αστυνομικών μέτρων. Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δεν έχει τέλος…».

Ν. Φίλης: Η κ. Κεραμέως υποχρηματοδοτεί τα ΑΕΙ κι αντιμετωπίζει με αυταρχισμό τους νέους

Αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο του πρώην υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκου Φίλη.

Με ΜΑΤ, χημικά κι όξυνση της αστυνομοκρατίας αντιμετώπισε η κυβέρνηση την ειρηνική συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων το Σάββατο στο Λαύριο, όπου συνεδρίαζε η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσία της κ. Νίκης Κεραμέως, δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Οι φοιτητές, όπως άλλωστε και όλοι οι πανεπιστημιακοί φορείς, τόνισε ο κ. Φίλης, διεκδικούν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για τα πανεπιστήμια, τα οποία και φέτος υποχρηματοδοτούνται. Διεκδικούν επίσης δημοκρατία και σεβασμό στην πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση.

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης, «η κ. Κεραμέως απάντησε με περιφρόνηση στην έκκληση των Πρυτάνεων για οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ. Δε βρήκε ούτε 1 € για πετρέλαιο θέρμανσης και για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Βρήκε όμως 10 εκατ. € για να προμηθευτούν τα πανεπιστήμια κάμερες παρακολούθησης, δηλαδή να αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σημείωσε πως «στην αλυσίδα του αυταρχισμού προστίθεται άλλος ένας κρίκος. Η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ανατρέπει τη δημοκρατική λειτουργία τους και εγκαθιδρύει το θεσμό του manager, ο οποίος θα ελέγχεται αποκλειστικά από το υπουργείο Παιδείας, παρακάμπτοντας το αυτοδιοίκητο με προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών».

Με τέτοιους σχεδιασμούς, ανέφερε ο κ. Φίλης, «είναι προφανές ότι θα αναπτυχθούν αντιστάσεις και για αυτό η κυβέρνηση υφαίνει έναν ιστό αυταρχικών μέτρων. Ας θυμάται όμως η κ. Κεραμέως την τύχη που είχαν ανάλογες πολιτικές και υπουργοί Παιδείας, όταν επιχείρησαν μετωπική σύγκρουση με τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Δε σώθηκαν από τις ασπίδες των ΜΑΤ…».

Το βίντεο από το κανάλι του ThePressProject στο youtube με τα επεισόδια:

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ