Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

«Όχι» Μητσοτάκη στο αίτημα για εκλογές – Ομολογία για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα – Υποτιμητικό σχόλιο για το ΚΙΝΑΛ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το δικό του mea culpa είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδεχόμενος ότι έκανε λάθος όταν υποστήριξε πως δεν έχει ενδείξεις πως οι διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους.

Υποστήριξε ότι δεν πήρε ποτέ το Μαξίμου την μελέτη, αλλά η κυβέρνηση. Ωστόσο δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τον Σωτήρη Τσιόδρα λέγοντας «δεν περίμενα κανένα καθηγητή…».

«Όντως στην προηγούμενή μου ομιλία δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση. Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι μία λύση ανάγκης όταν η πίεση είναι μεγάλη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης μέσα σε διαμαρτυρίες και σχόλια από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως ο ίδιος γνώριζε το πρόβλημα που εντόπιζε η μελέτη: «πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες. Πολύ νωρίτερα από την δήθεν παράδοση στην κυβέρνηση, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, διότι ουδέποτε την πήραμε στο Μαξίμου», είπε και πρόσθεσε δεικτικά για τον Σ. Τσιόδρα: «δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε μία κατάσταση τραγική στο τομέα των ΜΕΘ και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το σύστημα».

Εκλογές

Αρνητική ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αίτημα Τσίπρα για εκλογές, ενώ εντύπωση προκάλεσε το χωρίς καμία αφορμή υποτιμητικό σχόλιό του για το ΚΙΝΑΛ: «κύριοι του ΚΙΝΑΛ ή του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω πως πρέπει να σας αποκαλώ. Κάποια στιγμή λύστε το θέμα του ονόματός σας»!

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Υπογραμμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας λέγοντας ότι η αποκλιμάκωση θα αρχίσει από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου στη Βουλή ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η αποκλιμάκωση θα αρχίσει από τον Μάρτιο!

«Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα για ένα διάστημα και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα είναι εδώ», είπε και σημείωσε για τις αυξήσεις στην ενέργεια πως «η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Ενόχληση για το ψεύτης και τα ντηλαρίσματα

Ο πρωθυπουργός έδειξε ενοχλημένος από τον χαρακτηρισμό «ψεύτης» που του αποδόθηκε με αφορμή το σκάνδαλο της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ. Απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και του είπε ότι «εσείς είχατε διαβεβαιώσει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το 2015 ότι δεν θ κάνατε εκλογές και τις προκηρύξατε 3 εβδομάδες μετά. Και μετά λέτε εμένα ψεύτη. Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο».

Ενοχλημένος έδειξε και για την κριτική περί ντηλαρισμάτων με ιδιωτικά συμφέροντα: «το μόνο ντηλ που κάνουμε είναι με την κοινωνία. Αυτή θα μας κρίνει», είπε.

Υιοθετώντας την θεωρία των δύο άκρων ο πρωθυπουργός ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» επειδή ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν και να επιβάλλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα. «Με όλους αυτούς τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε καμία σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Στο περιθώριο της κοινωνίας είστε για μία ακόμη φορά», είπε και συνέχισε: «στις εκλογές οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα και ο κυρίαρχος λαός θα κάνει την επιλογή του, μέχρι τότε έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την πολιτική σταθερότητα, αν θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε εξάρσεις, ανένδοτους, αντιστάσεις, έχετε δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε διπλά».

Αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών ο Κ. Μητσοτάκης είπε στον Αλ. Τσίπρα: «αν υπάρχει ένας πολιτικός που θα είχε όφελος από τις εκλογές, δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ. Υπήρξαν στο παρελθόν πολλές ευκαιρίες που θα μου επέτρεπαν να προκηρύξω εκλογές με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το 2019. Αναφέρω ενδεικτικά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Δεν το έκανα αν και είμαι σίγουρος ότι εσείς θα το είχατε κάνει. Δεν το έκανα γιατί μας χωρίζει άβυσσος ευθύνης».

«Θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκηρύξω εκλογές σήμερα μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας», πρόσθεσε και συνέχισε: «τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε την στρατηγική σας, το οποίο δεν είναι και πολύ σπουδαίο, όλες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητάνε και τελικά γίνονται όταν θέλει η κυβέρνηση. Ζητήσατε εκλογές σήμερα όχι γιατί θέλετε να είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί κινδυνεύετε να είσαστε τρίτο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας. Φοβάστε ότι θα είστε πολύ λιγότεροι όταν θα γίνουν εκλογές».

Κατώτατος μισθός: Δεν ξέρει πόσο θα αυξηθεί

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην δέσμευση Τσίπρα για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ λέγοντας ότι θα υπάρξει δεύτερη αύξηση μέσα στο 2022. Όμως δήλωσε ότι «δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω ακόμα για το ακριβές ύψος του», προκαλώντας δυσφορία από την αντιπολίτευση. «Δεν το λέω γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Έχω μάθει να μην κοροϊδεύω τους Έλληνες όπως εσείς. Αυτή είναι η διαφορά μας. Θα είναι τέτοια που δεν θα πλήττει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ