Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του 2022, μόνο υπέρ επιχειρηματιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιλαϊκό, μακριά από τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου αλλά κοντά στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2022, που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και κάλεσε τους ανθρώπους της εργασίας να συμπορευτούν με το κόμμα, που εκπροσωπεί.

Ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία. «Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έλεγε, πως «φάγαμε πια το γάιδαρο, κάντε υπομονή, έρχεται και το εμβόλιο και μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Τώρα ποιος έφαγε τον γάιδαρο, το συζητάμε… Πάντως το εμβόλιο ήρθε, η πανδημία όμως δεν έφυγε. Είναι εδώ, ακόμα πιο φονική και κάνουμε την ίδια ακριβώς συζήτηση: Για τα αυτονόητα που αρνείστε! Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης, δε θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσατε και θα ψηφίσετε σήμερα, είναι “εκτός τόπου και χρόνου», όπως σας καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τόνισε πως «ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εντός, πιο εντός δεν γίνεται, των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα, στη δεδομένη χρονική στιγμή, για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους, την ώρα που ο λαός υποφέρει.  Γι’ αυτό, άλλωστε, περίσσεψαν και οι πανηγυρισμοί σας για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και οι διαβεβαιώσεις ότι αυτοί θα συνεχιστούν!»

Όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, πρέπει το «όχι» που λέει το ΚΚΕ σε αυτόν τον προϋπολογισμό να γίνει πιο δυνατό από τον ίδιο τον λαό. Τόνισε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά με τους προηγούμενους, είναι αντιλαϊκός και αποτελεί μέσο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων. Πρόσθεσε ότι για μία ακόμη χρονιά η αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων γίνεται από τους έμμεσους φόρους, δηλαδή από τις τσέπες των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε πως εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας είναι μειωμένες οι δαπάνες για την Υγεία, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύεται πως όποιες δαπάνες έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες είναι παγωμένες, ενώ για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ειδικά για τις «πράσινες» μπίζνες είναι αυξημένες.

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές δαπάνες τόνισε πως δίνονται 7,5 δισ. για την αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Τέλος, έκανε λόγο για αυξήσεις κοροϊδία όταν πρόκειται για 2% στον κατώτατο μισθό και σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Υπογράμμισε επίσης ότι ο καυγάς ανάμεσα στα αστικά κόμματα γίνεται για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ