Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Η μεγάλη σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα σήμερα στη Βουλή, για προϋπολογισμό και μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με την ονομαστική ψηφοφορία, ολοκληρώνεται το βράδυ, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, η οποία επέχει και ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αναμενόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει περισσότερο για οικονομικά θέματα, να υποσχεθεί κάποια μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών κυρίως για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και να επαναλάβει τις προβλέψεις για υψηλή ανάπτυξη.

Στο θέμα της πανδημίας ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη για μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων και να αποφύγει τη συζήτηση για την κατάσταση στο ΕΣΥ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δείξει να αναμένει αυτή τη συζήτηση για να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, η οποία καταγράφει αυξημένη θνητότητα κατά 87% εκτός ΜΕΘ.

Θα σταθεί ιδιαίτερα στη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχή Δεκεμβρίου και με έξαρση της πανδημίας πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Τα ερωτήματα που θα τεθούν έντονα σήμερα στη Βουλή είναι αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός γνώριζαν για την συγκεκριμένη μελέτη. Και αν τη γνώριζαν γιατί έλεγαν αντίθετα πράγματα και δεν ενίσχυσαν το ΕΣΥ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός «θα έβγαινε δημόσια να ζητήσει συγγνώμη για τα ψέματα και τις χιλιάδες απώλειες ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι, και μετά, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής του δύναμης, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι μέχρι (χθες) το βράδυ, είχαν τοποθετήθηκαν περί τους 200 βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και 36 υπουργοί και υφυπουργοί, με προεξάρχοντες τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο.

Διαβάστε ακόμη:

Αλέξης Τσίπρας: «Θα ήταν φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία»

Μύλος με το ποιος πήρε τη μελέτη Τσιόδρα! Πλεύρης: Δεν την έχουμε στο Υπουργείο Υγείας

Εισαγγελέας για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα / Απαντήσεις τώρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 / Στη γωνία ο Μητσοτάκης

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ