Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Εισαγγελέας για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα / Απαντήσεις τώρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 / Στη γωνία ο Μητσοτάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις για την επίμαχη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνησιμότητα ασθενών κορονοϊού εκτός ΜΕΘ.

Πλέον εκτός της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα γίνεται αντικείμενο εισαγγελικής διερεύνησης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διεξάγει για την κατάσταση που λειτουργούν οι ΜΕΘ κατά την περίοδο της πανδημίας, και κυρίως μετά την κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αναμένεται να εξετάσει και τα συμπεράσματα των δύο καθηγητών.

Εξάλλου στην ίδια έρευνα περιλαμβάνεται και το σκέλος που αφορά στις καταγγελίας της ΠΟΕΔΗΝ, δια στόματος του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ΜΕΘ οι οποίες παρά τις ανάγκες, παραμένουν κενές, ενώ γενικότερα έθεσε και ζήτημα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

Πυρ ομαδόν απο ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει η αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, από την οποία προκύπτει το κυρίαρχο συμπέρασμα ότι εάν η πολιτική της κυβέρνησης δεν ήταν η απαξίωση του ΕΣΥ αλλά η στηριξή του θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές.

ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 συνεχίσουν το βαρύ σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά αν μη τι άλλο μια συγγνώμη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για όσα έχει πει ενώ το ΜέΡΑ25 απαιτεί να γίνει γνωστό ποιοι είναι οι πραγματικοί αριθμοί για τις στελεχωμένες κλίνες ΜΕΘ και ποιό το ποσοστό θνησιμότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια σκληρή ανακοίνωση που αναδεικνύει όλες τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και ειδικά του πρωθυπουργού που όπως αποκαλύφθηκε είπε ψέματα μέσα στη Βουλή συνεχίζει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Επειδή δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να πιστεύει πως ο κ. Μητσοτάκης και όλο το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν ενημερωθεί από τον κ. Τσιόδρα για τη μελέτη που δείχνει έκρηξη θνητότητας εκτός ΜΕΘ.

Επειδή ο συνυπογράφων με τον κ. Τσιόδρα, καθηγητής κ. Λύτρας εμφατικά επαναλαμβάνει πως «ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων όσους μπορούν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ».

Περιμένουμε έστω και τώρα μία απάντηση:

Θα ζητήσουν έστω μια συγνώμη για τα συνειδητά ψέματα και την εγκληματική τους αμέλεια;

Για το «δεν υπάρχει διαφορά για τους εντός και τους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους» του κ. Μητσοτάκη;

Για το «δεν μπορούμε να έχουμε ένα πολυτελές ΕΣΥ», του κ. Σκέρτσου;

Για το «πεταμένα λεφτά» τα χρήματα για επιπλέον ΜΕΘ, του κ. Πέτσα;

Για το «ακόμη κι αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους» του κ. Γεραπετρίτη;

Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του και ήξεραν και ψεύδονταν πάνω στις χιλιάδες απώλειες. Είναι όχι μόνο πολιτικά αλλά και ηθικά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

Μια δημόσια συγνώμη θα ήταν το λιγότερο».

Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε από τον Σκέρτσο

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και με νέες διαδοχικές δηλώσεις απαξιώνει το ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα είναι σαφές ότι έχει επιλεγεί η πλήρης συσκότιση μέσω του ελέγχου που ασκεί στα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου που μίλησε στη Βουλή για ήσσονος σημασίας ζήτημα.

«Το αν γνωρίζαμε ή όχι την μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν την γνωρίζαμε … καθημερινά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις, στατιστικά στοιχεία, τα μελετάει όλα, τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας», υποστήριξε ο κ. Σκέρτσος.

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και από το ΜέΡΑ25

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με πρώτο υπογράφοντα τον επικεφαλής του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα «Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη Τσιόδρα».

«Ενώ ήταν ήδη κατανοητό από όλους και με βάση την απλή λογική αλλά και τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών ιατρών ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και η διασωλήνωση σε ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, όπου οι ασθενείς υποθεραπεύονται, γιατί δεν παρακολουθούνται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, η μελέτη σφραγίζει με ψυχρά δεδομένα την αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ», σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τα εξής:

1. Όταν τον Απρίλιο του 2011 δηλώνατε «Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί», μήπως εννοούσατε και τα σύνορα που χωρίζουν τα συμφέροντα των ολιγαρχών από τον ελληνικό λαό που έχει ανάγκη μια κλίνη ΜΕΘ δημόσιου νοσοκομείου;
2. Πώς μιλάτε για 1.300 ΜΕΘ, όταν με 700 διασωληνωμένους έχουμε 150 εκτός ΜΕΘ;
3. Ποιοι είναι, τελικά, οι πραγματικοί αριθμοί για κλίνες ΜΕΘ, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό;
4. Ποιό είναι το ποσοστό θνησιμότητας εμβολιασμένων και μη από τον μήνα Νοέμβριο του 2021;

Από τα ωσσανά του Σωτήρη… στη σταύρωση του Τσιόδρα

Από το «πες και εσυ Σωτήρη» του Μητσοτάκη προς τον Σωτήρη Τσιόδρα στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση των αρίστων πλέον έχει περάσει στο «μην μιλάς Σωτήρη».

Για τον Μητσοτάκη και τους επιτελείς του ο καθηγητής είναι πλέον «άυλος» καθώς αφενός δεν φαίνεται να στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές όπως τουλάχιστον θα ήθελε το Μαξίμου και αφετέρου η έκθεση του κάνει κακό στο καλά δομημένο επικοινωνιακό προφίλ του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του.

Είναι επομένωβς προφανής η προσπάθεια να υποτιμηθεί η μελέτη. Σε κάθε δυνατόν τόνο και προς όλες τις κατευθύνσεις οι κυβερνητικοί τγου Μαξίμου διαρρέουν, ότι ενώ μελετούν δεκάδες επιστημονικές εκθέσεις την επίμαχη ενός ανθρώπου που στην αρχή της πανδημίας ήταν η κυβερνητική αιχμή του δόρατος δεν την γνώριζαν.

Ταυτόχρονα συνάδελφοι του Δημήτρη Τισόδρα που πλέον κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, όπως η Μίνα Γκάγκα μιλούν για «επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Είναι σχετικά λίγα».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ