Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Μίνα Γκάγκα: «Εμείς δεν είδαμε την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα» – Αφαντος ο Θάνος Πλεύρης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια «περίεργη» απάντηση σε δημοσιογραφική ερώτηση έδωσε χθες Πέμπτη η Μίνα Γκάγκα και δημοσιεύεται σήμερα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αρμόδιος και αυτός να απαντήσει στο καυτό θέμα των ημερών, που είναι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ και αν τη γνώριζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε ψέματα στη Βουλή, είναι… εξαφανισμένος.

Στο περιθώριο της ενημέρωσης της Πέμπτης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του libre για την αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, αλλά και για τις μεθοδολογικές ενστάσεις πάνω στη μελέτη που εξέφρασε τόσο η ίδια όσο και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Σχετικά με το σημείο που η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να βλέπει όλα τα δεδομένα», το οποίο και σχολιάστηκε ιδιαίτερα, η κυρία Γκάγκα εξήγησε:

«Κάθε ημέρα, συλλέγουμε τα στοιχεία που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ από το ΕΚΑΒ. Τα μελετά και η επιτροπή και το υπουργείο. Μία φορά την εβδομάδα, τα συζητάμε, τα βλέπει και ο κύριος Τσιόδρας και η επιτροπή. Μία φορά την εβδομάδα, συζητιούνται και σε επίπεδο Πρωθυπουργού και διαπιστώνουμε πού βρισκόμαστε. Όπου εντοπίζεται πρόβλημα, ο πρωθυπουργός στέλνει κλιμάκιο. Μας έχει στείλει κάτ’ επανάληψη για να συνδράμουμε το σύστημα, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Όταν υπάρχει πρόβλημα το βλέπουμε. Έκθεση, όμως, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, όχι δεν είδαμε. Πρόκειται για μία ερευνητική εργασία που δεν ήρθε στα χέρια μας. Εμείς τα δεδομένα τα βλέπουμε κάθε μέρα και διορθωτικές κινήσεις γίνονται κάθε μέρα. Κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά, φεύγει κάποιος για να συνδράμει το σύστημα είτε ο γενικός γραμματέας είτε εγώ είτε άλλοι γιατροί. Η παρακολούθηση είναι συνεχής, δεν έχει σταματήσει ούτε μία ημέρα. Εγώ, και πριν αναλάβω αυτή τη θέση, και πέρσι, με γιατρούς από την κλινική μου πήγαμε στη Θεσσαλονίκη μαζί και με νοσηλεύτριες να εξετάσουμε τα Πρωτόκολλα, να δούμε τι συμβαίνει».

Η κυρία Γκάγκα λέει ότι στην ίδια και στην Επιτροπή δεν έφτασε η μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα. Δεν λέει όμως αν πήγε η μελέτη στο Μαξίμου, αν την είδε ο πρωθυπουργός, σύμβουλος του πρωθυπουργού ή ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, αν και η μελέτη αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει από τις 14 Δεκεμβρίου δεν την έχει σχολιάσει καθόλου, από όσο γνωρίζουμε.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ο καθηγητής Λύτρας απαντάει σε όσους αμφισβήτησαν τη μελέτη για τις ΜΕΘ

Πανικόβλητοι Τσιόδρας – Οικονόμου «δίνουν» υπουργούς και επιστήμονες για να σώσουν τον Μητσοτάκη!

«Ο κύριος Μητσοτάκης γνώριζε»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ