Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Προϋπολογισμός: Υποσχέσεις ξανά από την κυβέρνηση ενώ η ακρίβεια καλπάζει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τις παρεμβάσεις των βουλευτών των κομμάτων συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, που ολοκληρώνεται το Σάββατο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.  

Το οικονομικό επιτελείο υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να προτάσσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να προαναγγέλλει, για άλλη μία φορά, ότι μετά την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα ακολουθήσει και δεύτερη εντός του έτους, πιθανότατα από το καλοκαίρι.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επικρίνει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι οι υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια και τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών δεν αντισταθμίζονται σε καμία περίπτωση από τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί.

«Πράγματι, έχουμε την ενεργειακή κρίση, στην οποία οι πολίτες, όχι τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα που έχουν και το Κοινωνικό Τιμολόγιο, πληρώνουν, παρά τις παρεμβάσεις τις συνεχείς και διαδοχικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υψηλότερους λογαριασμούς. Αυτή είναι η αλήθεια», παραδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει: «αλλά αν δει κανένας το όποιο εκκαθαριστικό της ΔΕΗ, θα διαπιστώσει ότι έχει γίνει μια σοβαρή παρέμβαση της κυβέρνησης μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με διαδοχικές προσπάθειες τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Τα αρνητικά πρόσημα είναι εμφανή, την προσπάθεια της ΔΕΗ να καλύψουμε το σημαντικότερο αυτής της πράγματι μεγάλης αύξησης των τιμολογίων. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πιθανόν να το κάνουμε και πιο έντονα, όσο συνεχίζεται η κρίση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και σε αυτό το πεδίο, είμαστε κοντά στην κοινωνία, στο βαθμό του εφικτού».

«Είναι ένας προϋπολογισμός μείωσης εισοδημάτων και κοινωνικών αποκλεισμών. Η κυβέρνηση ακολουθεί εμμονικά την ίδια πολιτική που οδηγεί στην ανεργία, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες ενώ αυξάνει κατά 3,5 δισ. τους φόρους και αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ