Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Νίκος Ανδρουλάκης: Ηράκλειο – Βρυξέλλες – Χαριλάου Τρικούπη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε ξαναδοκιμαστεί στις εκλογές του 2017, για τη θέση του αρχηγού αλλά τότε η Φώφη Γεννηματά είχε κερδίσει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έγινε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στα 42 του χρόνια.

Στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 67,9% (132.706 ψήφοι) κι ο Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι).

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1979 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με θέμα: «Νέα Υλικά και Περιβάλλον».

Η οικογένειά του ασχολείται με τον τουρισμό κι ο ίδιος έχει εργαστεί στον τουριστικό χώρο και στην εκπαίδευση.

Τον Μάρτιο του 2013 εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Τον Μάιο του 2014 εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανήλθε στον πολιτικό στίβο. Πολλοί του καταλόγισαν ότι η άνοδός του οφείλεται στην αμέριστη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στενοί του συνεργάτες έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι είναι ο άνθρωπος του Ευάγγελου Βενιζέλου στην πολιτική σκηνή, τονίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί καλές σχέσεις με πολλούς αλλά κρατά κι αποστάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).

Στη νέα του θητεία (Μάιος 2019) ανέλαβε αντιπρόεδρος των επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα συμμετέχει ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).

Σ’ αυτήν την εκλογή του κατάφερε να εξασφαλίσει τη βοήθεια των βουλευτών, Κώστα Σκανδαλίδη, του   Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Μιχάλη Κατρίνη ενώ στον β΄γύρο είχε επιπλέον στήριξη από βουλευτές, που είχαν πάει με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Στήριξη του παρείχε κι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής κατάφερε να εκλεγεί ενώ έχει δηλώσει ότι δεν θα αφήσει τον θώκο του στην Ευρωβουλή.

Σε αυτήν την νέα εκλογική αναμέτρηση, που αναδείχτηκε νικητής κατάφερε να διασφαλίσει μεγαλύτερη διείσδυση στον αγροτικό χώρο με τη στήριξη του Μόσχου Κορασίδη – ενώ από τους πιο στενούς του συνεργάτες είναι ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο Νίκος Μίλης κι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που βοήθησαν στον γενικότερο σχεδιασμό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ