Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Άνοιγμα για κυβερνητική συνεργασία στο ΚΙΝΑΛ, υπό όρους, από τον Πάνο Σκουρλέτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνοιγμα για κυβερνητική συνεργασία προς το ΚΙΝΑΛ από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «7» της ΕΡΤ1. Ερωτώμενος αν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας τόνισε πως πρέπει το ΚΙΝΑΛ να «προσδιοριστεί στρατηγικά, στη βάση και της ιστορικότητά του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, με τον οποίο θα μπορούμε να συγκυβερνήσουμε στην προοπτική της απλής αναλογικής. Θέλουμε να υπάρξουν πολιτικές, προγραμματικές προϋποθέσεις, σε μια εντελώς ισότιμη βάση, εμείς ως κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, το ΚΙΝΑΛ ως ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, να βρούμε τον κοινό τόπο και να προσπαθήσουμε, από κοινού, ν’ αλλάξει η πορεία της χώρας».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον διατυπωθεί «αξιόπιστη, φερέγγυα, σαφής, προγραμματική πρόταση» και «συγκλίνει με το δικό μας χώρο. Τι θα πούμε για τα θέματα της ακρίβειας, για το παραγωγικό μοντέλο, πως θα αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Εκεί πάνω νομίζω ότι θα χτιστεί μια αξιόπιστη συμμαχία, που θα μπορεί να κερδίζει και την εμπιστοσύνη των πολιτών και να δημιουργήσει τους όρους για μια αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση».

Σημείωσε ωστόσο ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει «ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η πιο ακραία αντιΣΥΡΙΖΑ φωνή εντός του ΚΙΝΑΛ. Αυτή η φωνή βγήκε εκτός του δεύτερου γύρου. Το κρατάμε αυτό».

Υποστήριξε πως «η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και η εδώ εκδοχή της, είχε προσχωρήσει σε αυτό που λέμε νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Και είναι σ’ αυτό που νομίζω ότι πρέπει να απαντήσει με έναν απόλυτο σαφή τρόπο η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ».

Σε ό, τι αφορά στις δημοσκοπήσεις σημείωσε πως «έπεσαν έξω σε σχέση με τις προβλέψεις τους και είναι λογικό αυτό με ένα τόσο μικρό και ασαφές δείγμα. Προς τι, λοιπόν, η δημοσιοποίηση τόσων πολλών δημοσκοπήσεων, με δεδομένη τη δομική αδυναμία τους, λόγω του δείγματος; Γιατί έγινε τόση συζήτηση; Νομίζω ότι επιχειρήθηκε από κάποια πλευρά, να χειραγωγηθεί το σώμα που συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία».

Σημείωσε πως τα κόμματα «πρέπει να συγκροτούνται στη βάση μίας αντίληψης και πρακτικής, που να δίνει το δικαίωμα στα μέλη τους, όχι μόνο να ψηφίζουν μία φορά στα 2-4 χρόνια για τον επικεφαλής, αλλά να διαμορφώνουν και τη γραμμή του κόμματος. Αυτή είναι η έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ο ίδιος τόνισε πως «ο πολιτικός όρος “κεντρώος χώρος” έχει αλλάξει πλέον. Προσδιορίζεται τελείως διαφορετικά. Για να διευρύνουμε τον χώρο της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για να μπορεί να συνεχίσει, όπως τώρα και ακόμα περισσότερο, ν΄ αποτελεί τον κορμό της ευρύτερης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, θα πρέπει να έχουμε τέτοιες προτάσεις οι οποίες να απαντούν στα επίδικα της εποχής μας, τα οποία δεν χωρούν προσεγγίσεις μέσου όρου. Για παράδειγμα, στην κλιματική κρίση δεν μπορείς να λες ότι είσαι και με την απάντηση στην κλιματική κρίση, αλλά ταυτόχρονα να θέλεις να έχεις και το σημερινό τρόπο ζωής, ο οποίος την αντιστρατεύεται».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ