Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για πώληση 4 φρεγατών στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έμαθαν ότι … λεφτά υπάρχουν για εξοπλιστικά προγράμματα και σπεύδουν.

Έτσι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, ανοίγοντας έτσι νέο κεφάλαιο στον ανταγωνισμό με την Γαλλία, με την οποία έχει ήδη επέλθει προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά τριών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η δυνητική πώληση 4 φρεγατών στην Ελλάδα, που μαζί με τον εξοπλισμό τους, κοστολογούνται στα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

33d2852472cddd849c884676938b47ac L

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, την οποία η γαλλική προεδρία είχε παρουσιάσει τότε περίπου σαν παρηγοριά για το φιάσκο με τα υποβρύχια που επρόκειτο να προμηθεύσει στην Αυστραλία, θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Μπελαρά, που θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Το ύψος της διμερούς σύμβασης, που αναμένεται να υπογραφτεί «ως το τέλος του έτους», είναι «της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», είχε διευκρινίσει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ