Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε νοθεία αλλά το βράδυ τα μάζεψε – ΕΔΕΚΑΠ: Δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταραχή προκάλεσε στο ΚΙΝΑΛ η ξαφνική κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου μόλις τρία 24ωρα πριν τον δεύτερο και τελικό γύρο της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου να καταγγείλει νοθεία.

Με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ) έθεσε ευθέως θέμα νοθείας στις εκλογές της περασμένης Κυριακής

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως στο 20% των εκλογικών τμημάτων – στα 164 από τα 841 – βρέθηκαν τουλάχιστον 2700 ψηφοδέλτια περισσότερα από όσους ενεγράφησαν στους σχετικούς καταλόγους.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει:

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Νέα ανακοίνωση:«Ουδείς μίλησε για νοθεία»

Αργά το βράδυ και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου, εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «ουδείς μίλησε για νοθεία». Ολόκληρη η δήλωση:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

ΕΔΕΚΑΠ: Δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα

Λίγα μόλις λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, εξέδωσε ανακοίνωση και η Επιτροπή Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης :

«Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.

Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ