Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

To κλαμπ των ξεφωνημένων VIPs

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη δυσχερέστερη θέση από την έναρξη της πανδημίας είναι η κυβέρνηση με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές της στην αντιμετώπισή της.

Αφενός για τις συνθήκες πολέμου που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία με τους νεκρούς να αγγίζουν τις 19.000 και να θεωρείται θέμα χρόνου να ξεπεράσουν τις 20.000 και αφετέρου μετά τις καταγγελίες απο τα επίσημα χείλη της ΠΟΕΔΗΝ για κενές ΜΕΘ που κρατούνται «ρεζέρβα» για VIP ασθενείς.

Μετά τις καταγγελίες έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών με την κυβέρνηση να μιλά για fake news και την ΠΟΕΔΗΝ να ανακοινώνει ότι «συντάσσει με την νομική της σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

Στα σχοινιά ο Πλεύρης

Ο υπουργός Υγείας περνά τις χειρότερες ώρες της θητείας του στον υπουργικό θώκο. Εμφανίζεται «οργισμένος» για τις καταγγελίες και λέει πως ο ίδιος έχει συντάξει την αναφορά αξιοποίνων πράξεων και δεν αναμένει την εισαγγελία να κινηθεί αλλά ο ίδιος κινεί την υπόθεση λέγοντας πως ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει.

25003743 scaled
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Ας τολμήσει να πει ένα όνομα, δεν έχει πει. Αν το πει, τότε θα κινηθεί η μηνυτήρια αναφορά», είπε ο κ. Πλεύρης λέγοντας πως οι γιατροί δεν μπορούν να ανεχθούν ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τους κατηγορεί ότι κρατούν κρεβάτια.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι πρόκειται για ψεύδη και δήλωσε εξοργισμένος καθώς όπως είπε θα μπορούσε να δεχθεί κριτική για παραλείψεις ή γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να χαρακτηρίζει ουσιαστικά εγκληματίες την κυβέρνηση ένας συγκεκριμένος συνδικαλιστής

Επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ-Η ανακοίνωσή της:

Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ.

Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;

Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα  που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους  είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.

Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.

Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών.

Τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ «συνυπογράφει» εμμέσως πλην σαφώς ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπανικολάου που σε αναρτήσεις του στο twitter αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν μονάδες οι οποίες διατηρούνται κενές ειδικά σε πανεπιστημιακές κλινικές και τις οποίες διαχειρίζονται καθηγητές που “τα πηγαίνουν καλά” με το πρωθυπουργικό περιβάλλον

Ο ίδιος μιλά για νέα κρίση μέσα στην πανδημική κρίση:

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω στο επίσημο site της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της επιδημίας, φαινόταν κάλυψη κατά 98%. Από αυτό συνάγεται ως συμπέρασμα, είναι ότι υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ. Και το ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν… μήπως για «ειδικές περιπτώσεις» που απλώς δικαιώνουν τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΙΝΑΠ: Διαψεύδει τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο, για τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ – Πανελλαδικά είναι πολύ λιγότερες από 600

Άλλα έλεγε προχτές, άλλα σήμερα ο Οικονόμου

Η δυσμενής θέση της κυβέρνησης είναι εμφανής από την εντός 24ωρου αλλαγή θέση για τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μία ημέρα πριν δήλωνε στο ΣΚΑΪ ότι «αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν, χωρίς αμφιβολία», σε εμφανή διάσταση απόψεων με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Την  Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολτικών συντακτών έκανε στροφή 180 μοιρών.

«Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός των ασθενών που έχουν ανάγκη για την είσοδο σε κλίνες ΜΕΘ. Ιατρικά, αποκλειστικά και μόνο, είναι τα κριτήρια. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου. «Ο κ. Πλεύρης ήδη θα καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις για την διασπορά αυτής της ψευδούς είδησης. Είναι κάτι τελείως ξένο με την πραγματικότητα, είναι αδιανόητο για την κυβέρνηση, προσβάλλει τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς που παίρνουν τις αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, για το ποιος θα πάει στη ΜΕΘ ή όχι. Επίσης, δηλητηριάζει ένα ήδη τεταμένο και φορτισμένο κλίμα, στη μάχη που δίνεται καθημερινά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν, εν μέσω αυτής της πανδημίας».

Αυτά είναι τα πιστεύω των αρίστων για τις ΜΕΘ και το ΕΣΥ

Σκέρτσος, Πέτσας, Γεραπετρίτης, αλλά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις θέσεις τους για τις ΜΕΘ και την απέχθεια τους για το ΕΣΥ.

Από το δεν υπάρχει λόγος να «δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγεία» του Σκέρτσου και το «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια» του Πέτσα έως το «εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών» του Γεραπετρίτη είναι ένας Μηστοτάκης δρόμος. Γιατί; Μα ας θυμηθούμε τι έλεγε ο πρωθυπουργός από το ιερό βήμα της βουλής και άφηνε όλους τους ειδικούς άναυδους: «Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς αυτούς σε σχέση με εκείνους που είναι σε ΜΕΘ;  Δεν έχω τέτοια ένδειξη» είπε ο Μητσοτάκης και μερικά εκατομμύρια πτυχία ιατρικής πετάχτηκαν στα σκουπίδια…

Και να μην ξεχαστεί ότι ο Μητσοτάκης το έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι «η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση;»

Αλέξης Τσίπρας: Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο για τις VIP ΜΕΘ

Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να διερευνηθεί μέχρι τέλους το θέμα των VIP ΜΕΘ, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα».

«Σήμερα η επικαιρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας εκατοντάδες άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στα Γιάννενα, προσθέτοντας ότι οι 80, 100 και 120 απώλειες κάθε μέρα «δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι».

«Ορθώς έσπευσε η Εισαγγελία στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σε σχέση με την ιδιαίτερη διαχείριση «VIP πολιτών» για την προοπτική θεραπείας και της αξιοπρεπούς περίθαλψης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ. Και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις που μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς».

«Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη. Φτάσαμε ως εδώ, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και τη ζωή και δεν έχει κάνει τίποτα πραγματικά, για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, τίποτα σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες για μία περίοδο πανδημίας. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξανθός: Να δώσουν τα στοιχεία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, θνητότητα και λίστες αναμονής

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παρακολουθούν με προκλητική αδράνεια την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, τη λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη αδυναμία του να φροντίσει αξιοπρεπώς όχι μόνο τους ασθενείς με covid αλλά και όλους τους υπόλοιπους ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. «Οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ που καθημερινά χάνουν τη μάχη, είναι η κορυφαία πράξη της αποτυχίας και των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος», σχολιάζει και τονίζει: «Ο μόνος τρόπος για να αποσυμφορηθούν οι κλινικές και οι ΜΕΘ του ΕΣΥ σε αυτή τη φάση, είναι η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και για περιστατικά covid, καθώς και η αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων για τον ίδιο σκοπό». Προειδοποιεί δε, ότι «όσο αυτό δεν συμβαίνει, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ θα αυξάνεται και η δυσπιστία της κοινωνίας για τη διαχείριση της με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, θα ενισχύεται».

Ο Α. Ξανθός καλεί την κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις, να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τη θνητότητα τους, για την πραγματική ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωση τους ανά νοσοκομείο και, κυρίως, για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών».

VIP ΜΕΘ όπως VIP κελιά

Τέλος, σάλο έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνται ο Δημήτρης Λιγνάδης, o Πέτρος Φιλιππίδης και άλλοι κατηγορούμενοι για ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα.

Οι ανέσεις δεν κρύβονται, καθώς όπως φαίνεται οι VIP κατηγορούμενοι κοιμούνται σε κρεβάτια-κουκέτες, ενώ ο καθένας έχει την δική του τηλεόραση. Οι πρώην συνάδελφοι που είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, όπως βιασμοί και απόπειρες, κρατούνται στον τρίτο θάλαμο των φυλακών, μαζί με άλλα 18 άτομα.

fill

Είπαμε όμως η θέση του πρωθυπουργού είναι σαφής: «Η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση»…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ