Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Αποκάλυψη: Η λίστα Πέτσα δεν είχε κριτήρια, η λίστα Κικίλια είχε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για κάποιο λόγο, τον οποίο θα πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση, τα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα διανεμήθηκαν στα ΜΜΕ χωρίς κανένα κριτήριο (με βάση ένα… αλγόριθμο, είπε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρόεδρος της INITIATIVE Μιχάλης Γκάλγκος), ενώ τα 19,74 εκατ. της λίστας Κικίλια είχαν κριτήρια.

Μάλιστα τα κριτήρια περιλαμβάνονται καθαρά στη σύμβαση που έχει στα χέρια της η Εξεταστική Επιτροπή. Το ερώτημα επομένως είναι γιατί η λίστα Πέτσα επελέγη να μην έχει κριτήρια στον τρόπο που διένειμε τα χρήματα. Το Μαξίμου ακολούθησε διαφορετική πολιτική από εκείνη του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα στη σύμβαση του Υπουργείου Υγείας (άρθρο 2, παράγραφος Β Αντικείμενο της σύμβασης – Παροχή Υπηρεσιών, σελ. 94) αναφέρεται ότι το αντικείμενο του έργου καταλαμβάνει «τη διαμόρφωση του σχεδιασμού και της τοποθέτησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την ενδεδειγμένη παραμετροποίηση, που αφορά όλες τις ομάδες αποδεκτών και συγκεκριμένα τις πληθυσμιακές ομάδες που ορίζονται στο πλαίσιο της παρ. 1 του άρθρου 74 του ν.4761/2020, με κριτήρια την τηλεθέαση των τηλεοπτικών σταθμών, βάσει της διαθέσιμης μέτρησης από ανεξάρτητο φορέα, όπου αυτός υφίσταται, ή με κριτήρια δημοφιλίας, καθώς και με αναφορά στον βαθμό ανταπόκρισης και απήχησης σε κάθε ηλικιακή ομάδα, συμπράττοντα φορέα κοκ ανωτέρω κατά τον αποτελεσματικότερο οικονομικά τρόπο».

Δηλαδή η σύμβαση έχει ένα μίνιμουμ κριτηρίων.

Μάλιστα τα κριτήρια της λίστας Κικίλια αναφέρονται αναλυτικότατα στο έβδομο πρακτικό της Επιτροπής Παραλαβής το οποίο αφορά την δεύτερη εκταμίευση ποσού για την καμπάνια. Εκεί (στη σελ. 72) αναφέρεται ότι:

«Η επιλογή των μέσων σύμφωνα με την πρόταση του αναδόχου διενεργείται με αναφορά στα ακόλουθα :
1) Στα διαθέσιμα μερίδια τηλεθέασης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς
2) Στις ακροαματικότητες των ραδιοφωνικών σταθμών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας
3) στη διαθεσιμότητα, τα στοιχεία αναγνωσιμότητας, πωλήσεων και διανομής για τα έντυπα μέσα
4) στη διείσδυση ανά site βάσει των unique users/browsers όπως αυτοί μετριούνται και καταγράφονται στα Google Analytics των sites.
Περαιτέρω σύμφωνα με τη δήλωση του αναδόχου και τους όρους της σύμβασης η επιλογή των μέσων και η αναλυτική κατανομή του υλικού σε αυτά διενεργείται με
τήρηση των ακόλουθων κριτηρίων:
1) Στοιχείων διείσδυσης μέσων από τις εταιρείες α) NIELSEN_TV Audience Measurement για την μέτρηση της τηλεθέασης, β) MRB Hellas S.A, για τις συνήθειες κατανάλωσης μέσων και ακροαματικότητας ραδιοφώνου γ) FOCUS BARI S.A_Bari Report για την διείσδυση των έντυπων μέσων, και για μέσα της περιφέρειας όπου υπάρχουν τέτοιες καταγραφές δ) Google Analytics & Similar Web
2) Με συνεκτίμηση των ειδικών αναγκών στόχευσής (π.χ Program m atic Digital Buying)
3) Με διαθέσιμα δημιουργικά υλικά
4) Με αξιολόγηση των Συνθηκών αγοράς (π.χ τα υπαίθρια μέσα στην παρούσα φάση λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας δεν προτάθηκαν)».

Διαβάστε ακόμη:

Εξεταστική: Η INITATIVE πρότεινε και το Μαξίμου αποφάσιζε για τον πακτωλό χρημάτων στα ΜΜΕ – ΣΥΡΙΖΑ: Να κληθεί επιτέλους ο Πέτσας για την λίστα!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ