Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

ΚΙΝΑΛ: «Πόλεμος» Παπανδρέου – Ανδρουλάκη και πυρά για το «κόμμα της Novartis»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το απόγευμα της Τρίτης με την αποσαφήνιση από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου της στήριξης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκίνησε ουσιαστικά ο τελευταίος και μεγάλος γύρος προς το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Ο μεγάλος χαμένος του πρώτου γύρου των εκλογών, ο οποίος αποκλείστηκε από τη συνέχεια της κούρσας, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί να καθοδηγήσει τους ψηφοφόρους, ωστόσο ο ίδιος θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναμενόμενη πολιτικά η απόφαση Λοβέρδου ήταν το πρώτο σχόλιο από τη πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και συνδιεκδικητή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, δηλώνουν με νόημα ότι η τοποθέτηση Λοβέρδου δεν προκαλεί έκπληξη.

Ταυτόχρονα σηκώνουν το γάντι και κάνουν «άνοιγμα» προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους του Ανδρέα Λοβέρδου σημειώνοντας ότι «έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου».

Το χάσμα μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου με τον Ανδρέα Λοβέρδου δεν άφηνε καμία αμφιβολία για τη στήριξη της άλλης πλευράς. Άξια λόγου είναι και η αναφορά Λοβέρδου στην ανακοίνωση του ότι επιχείρησε να τον πείσει να αποσυρθεί κάτι που προφανώς δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτό από τον πρώην πρωθυπουργό. Τα συστημικά μέσα αμέσως μετά την ανακοίνωση Λοβέρδου παίζουν συνεχώς ότι βουλευτές και πολιτευτές που στον πρώτο γύρο τάχθηκαν με τον Ανδρέα Λοβέρδο θα στηρίξουν Ανδρουλάκη. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε πως θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα η στάση του Aνδρέα Λοβέρδου ο οποίος βαρύνεται με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis καθώς και οι σχέσεις του με το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες ποτέ δεν έκρυψε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός της Χαριλάου Τρικούπη που εκτιμούν ότι η στήριξη από το «κόμμα της  Novartis» στο Νίκο Ανδρουλάκη μπορεί να του προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά κέρδη.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Σαμαρά και στον Άδωνι που έκαναν τιτάνιο εκλογικό αγώνα για την εκλογή Λοβέρδου να αποφασίσουν για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ» έλεγαν μέ νόημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι πλέον από σήμερα πεισσότερο από ορατός και όπως όλα δείχνουν όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή οι τόνοι και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, παρά τα όσα ισχυρίζονται δημόσια οι δύο άντρες, θα ενταθούν.

Εν τω μεταξύ, αν και δεν αναμένεται να επηρεάσει την διαδικασία – εντούτοις θα είναι τροχιοδεικτικό- ενδιαφέρον έχει η θέση που θα λάβει ένα ακόμη πρώην υποψήφιος για την προεδρία που δεν κατάφερε να βρεθεί στο δεύτερο γύρο, ο Παύλος Χρηστίδης. Όπως ο ίδιος ανέφερε «θα κάνει προσωπικά δήλωση που θα αφορά τη στάση του στον β γύρο και δεν χρειάζεται να υπάρχουν φήμες και ”δήθεν»” διαρροές για στήριξη ένθεν κακείθεν».

Επί του παρόντος δεν έχει μιλήσει ο Χάρης Καστανίδης ενώ ο Παυλος Γερουλάνος άφησε να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να πάρει θέση.

Τι θα γίνει με το debate

Ανοιχτό επι του παρόντος παραμένει το ζήτημα της τηλεμαχίας των δυο υποψηφίων. Ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν μετείχε στο πρώτο ομαδικό debate δεν εμμένει σε αυτή την στάση και δηλώνει θετικός θετικός να λάβει μέρος με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει ξεκαθαρίσει ότι «ο διάλογος που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός, με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού» και σημειώνουν: «Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένει την πραγματοποίηση αυτών των συζητήσεων». Για το θέμα αυτό δεν έχει τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα τελικά αποτελέσματα του Α΄ γύρου

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν και τα επίσημα και οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε 98.431 ψήφους (36,88%), δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο ψήφισαν 74.093 ψηφοφόροι (27,97%), τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.411 ψήφους (25,98%), στη τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 8.642 ψήφους (3,25%), πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος που συγκέντρωσε 7.946 ψήφους (2,92%) και στην έκτη θέση ο Χάρης Καστανίδης με 7.824 ψήφους (2,94%).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες εκτός της Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώτος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και της Αττικής, όπου πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων.

Από τα τελικά αποτελέσματα καθίσταται σαφές το προβάδισμα Ανδρουλάκη και ο δύσκολος δρόμος έως την Κυριακή για τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα είναι τελικά η πρώτη φορά στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ που το όνομα Παπανδρέου θα χάσει εσωκομματική διαδικασία; Κυριακή κοντή γιορτή…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ