Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Η Ελλάδα στις «προβληματικές χώρες» για την ελευθερία Τύπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόλαφος είναι η εκτίμηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα μας, αφού την κατέταξε στις «προβληματικές χώρες» της Ευρωπαϊκές Ένωσης.

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στη δημοσιογράφο Aneta Zachová και στη EURACTIV Τσεχίας, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η κατάσταση της ελευθερίας Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη.

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Γιούροβα.

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί μέρος των «προβληματικών» χωρών, απάντησε: «Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Διαβάστε ακόμη: Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: «Χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για λίστες Πέτσα, φίμωση του Τύπου

Υπογράμμισε πως τα μόνα κράτη, όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη «που έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων».

Πάνω από 900 δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα βίας πέρυσι

Επέμεινε ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών. «Κάθε απόγευμα λαμβάνω ένα email από έναν οργανισμό που προστατεύει τους δημοσιογράφους. Όταν πρόκειται για ευρωπαίους δημοσιογράφους και επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, απαιτεί δράση. Είχαμε κάποιες φρικτές περιπτώσεις, όπως ο Jan Kuciak ή η Μαλτέζα δημοσιογράφος Daphne Galizia. Οι συστάσεις μας ενθαρρύνουν τα κράτη να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους δημοσιογράφους».

«Έχουμε επίσης μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Τα στοιχεία του περασμένου έτους λένε ότι περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι υπέστησαν σωματικές βλάβες, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε ακόμη και βία από την αστυνομία. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να παρέχεται ειδική προστασία στους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις», κατέληξε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ