Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Πυρ από παντού! Αντισυνταγματική η απόφαση Μητσοτάκη για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το μέτρο που ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 ετών με επιβολή προστίμου 100 ευρώ.

Αυτό προβλέπουν κορυφαίοι νομικοί που κρίνουν το μέτρο ως αντισυνταγματικό. Ανάμεσα στους πολλούς που διαφωνούν ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις των καθηγητών Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλου και Κώστα Χρυσόγονου.

Όπως επισημαίνει με ανάρτησή του στο Facebook ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κοντιάδη:

«ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ
Υποστηρίζω επίμονα, από την πρώτη στιγμή που διατέθηκαν τα εμβόλια, ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, κυρώσεις και κίνητρα για να εμβολιαστούν όλοι. Και μάλιστα άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς και κυρώσεις. Όμως η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα».

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι το μέτρο της επιβολής προστίμου έχει προβλήματα από συνταγματικής άποψης και σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ εκτιμά ότι θα καταπέσει. Επεσήμανε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να προστατεύονται και όχι να πληρώνουν.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Χρυσόγονος, δήλωσε στο Cnn.gr ότι «το κράτος μπορεί, στο πλαίσιο της συνταγματικά επιβεβλημένης μέριμνάς του για τη δημόσια υγεία, να προβλέψει τους μηχανισμούς των κινήσεων των ανεμβολίαστων, όχι όμως και να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν, με την επιβολή κυρώσεων με άνιση επίπτωση και σημασία για τον καθένα από αυτούς».

Εντοπίζει πρόβλημα τόσο από πλευράς της προσωπικής αυτοδιάθεσης και ελευθερίας όσο και από πλευράς ισότητας. «Μπορούν να επιβληθούν μέτρα, για παράδειγμα περιορισμός μετακινήσεων μόνο για ανεμβολίαστους πολίτες, περιορισμός της πρόσβασης των μη εμβολιασμένων πολιτών σε χώρους εστίασης ή αναστολή εργασιακών σχέσεων, ειδικά για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό. Αλλά, μια επιβολή υποχρεώσεων αδιακρίτως, με την απειλή διοικητικού προστίμου και μάλιστα σε μηνιαία βάση, είναι αμφίβολο κατά πόσον υπηρετεί το σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας. Από την άλλη μεριά, υπερβαίνει τα όρια της προστασίας της προσωπικής τους ελευθερίας», επισημαίνει.

Διαβάστε ακόμη:

Σφοδρή αντίδραση από τα κόμματα στον εισπρακτικό χαρακτήρα των μέτρων Μητσοτάκη

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους άνω των 60 ετών – Πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα – Τιμωρητικά μέτρα Μητσοτάκη

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ