Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ για Αναπτυξιακή Τράπεζα: Γιατί έδωσε 31 εκατ. ευρώ ως τόκους, ενώ ο νόμος δεν το προβλέπει;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Δωράκι» ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να έχει κάνει στις τράπεζες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, πληρώνοντας τόκους υπερημερίας για υποθέσεις εγγυήσεων που έχουν καταπέσει, ενώ ο νόμος είναι σαφής προβλέπει ότι οι εξοφλήσεις γίνονται χωρίς επιβαρύνσεις. Το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα από την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης, 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «από δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορούμαστε ότι στις με κωδικό Αριθμό Καταχώρισης 2450202 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), εγκεκριμένες από την 30/12/2020 Γενική Συνέλευση, οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 01/01/2019 έως 31/12/2019 περιλαμβάνονται προβλέψεις ποσού ύψους 31 εκατ. ευρώ που αφορά τόκους υπερημερίας εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων αξιώσεων τρίτων. Επίσης, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η επανεκτίμηση των προβλέψεων για την κάλυψη ζημιών από καταπτώσεις εγγυήσεων καθώς και λοιπών επίδικων υποθέσεων και ως εκ τούτου αναμορφώθηκαν τα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων της προηγούμενης χρήσης 01/01/2018 έως 31/12/2018.»

Όμως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα με το ν.4093 (Α’222/12.11.2012), σε περίπτωση που έχουν καταπέσει ή καταπίπτουν εγγυήσεις που παρασχέθηκαν σε πιστωτικά ιδρύματα, εξοφλεί τις σχετικές υποχρεώσεις της προς τα πιστωτικά ιδρύματα, με την καταβολή μετρητών και η εξόφληση γίνεται χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις, και κυρίως τόκους υπερημερίας.Το ίδιο ισχύει και αναφορικά με τις εκκρεμείς αγωγές πιστωτικών ιδρυμάτων κατά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επί των οποίων δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν δηλαδή την έγκριση καταβολής τόκων υπερημερίας για εκκρεμείς υποθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων κατά της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που -όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως του έτους 2019 – είναι συνολικά 31 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν όφειλε να δώσει, όπως ορίζει σαφώς ο νόμος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς για ποιον λόγο εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν δαπάνες για τόκους υπερημερίας.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπου η πρόεδρος, κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, έχει την ομπρέλα προστασίας του πρωθυπουργικού ζεύγους και του υπουργού Ανάπτυξης, κυρίου Γεωργιάδη (ο οποίος εισηγήθηκε και την τοποθέτησή της στην θέση του προέδρου της τράπεζας) έχει απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν τη δημοσιότητα, καθώς η διαχείριση στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, που θεωρείται κρίσιμο για την αγορά, είναι απολύτως αναποτελεσματική, αν όχι υπονομευτική.

Ενώ οι ελεγκτές της Αναπτυξιακής Τράπεζας έφτασαν να ζητούν επιστροφές επιδοτήσεων από νησιώτες που είχαν πάρει χρήματα από το Εξοικονομώ, με το αιτιολογικό ότι στα ακριτικά νησιά ισχύουν άλλοι συντελεστές ΦΠΑ. Πάντως η ηγεσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν δείχνει καμία ευαισθησία απέναντι στις καταγγελίες αυτές και προφανώς αισθάνεται ασφαλής με την ομπρέλα προστασίας που έχει εξασφαλίσει.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ