Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Σκάνδαλο Novartis: Απαλλαγή Λοβέρδου, παραμονές των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες μέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ έρχεται η απαλλαγή του υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδου, από τις ευθύνες του στο σκάνδαλο Novartis, γράφει η εφημερίδα Documento.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου, αφού είχε στα χέρια της επί δύο χρόνια τη δικογραφία με την ποινική δίωξη για δωροληψία κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διαφωνεί με την ποινική δίωξη σε βάρος του και προτείνει την παραγραφή, επικαλούμενη τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έτσι η τύχη της υπόθεσης εξαρτάται από την κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που θα αποφανθεί αν θα προχωρήσει επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης ή θα αρχειοθετηθεί ο φάκελος.

Πρόκειται για εξέλιξη που εξυπηρετεί τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του ΚΙΝΑΛ παρά την ποινή εκκρεμότητα με την υπόθεση Novartis. Πάντως ο ίδιος ο κύριος Λοβέρδος έχει από τον νόμο τη δυνατότητα να ζητήσει την επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης.

Το 2018 όταν η δικογραφία του σκανδάλου είχε φτάσει στη Βουλή, η προανακριτική επιτροπή είχε αποφανθεί ότι είναι αναρμόδια να διερευνήσει τυχόν δωροληψίες πολιτικών προσώπων, ερμηνεύοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών με το σκεπτικό ότι το επίμαχο αδίκημα δεν εμπίπτει στις διατάξεις του, καθώς τελέστηκε επ΄ευκαιρία και όχι στο πλαίσιο άσκησης υπουργικών καθηκόντων και ως εκ τούτου είναι αρμοδιότητας της τακτικής ποινικής Δικαιοσύνης.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου, η οποία επί δύο χρόνια κρατούσε τον φάκελο στο συρτάρι της για να φτάσει σήμερα να ετοιμάζεται να τον βάλει στο αρχείο.

Η κυρία Ιωαννίδου είχε στα χέρια της και την υπόθεση του Νίκου Μανιαδάκη, που πήγε στο αρχείο, ως προς την παθητική δωροδοκία, ενώ ο κ. Μανιαδάκης εξακολουθεί να είναι στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας για δωροληψίες τρίτων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στο απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Μανιαδάκη γίνεται αναφορά σε «πέντε ενδείξεις ενοχής» του, εκ των οποίων στη μία «φέρεται να αναλαμβάνει διαδοχικά τον ρόλο του διαμεσολαβητη με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά και τον υπουργό Υγείας, Σπυρίδωνα- Άδωνη Γεωργιάδη, προς σκοπό της προώθησης των συμφερόντων της Novartis».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ