Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Από το παράθυρο προσπάθησε η ΝΔ να περάσει ρύθμιση για τα Κολέγια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Νύχτα» και από το παράθυρο πρσπάθησε η κυβέρνηση να εξισώσει τα πτυχία των κολεγίων με πτυχία πανεπιστημίων ακόμη και πενταετών σπουδών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των κολεγίων με εκείνα των ΑΕΙ, αλλά αυτή τη φορά η… τέχνη ήταν να περάσει δια της πλαγίας οδού, με τροπολογία που κατετέθη σε νομοσχέδιο αναφορικά με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στις σχολές των πανεπιστημίων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις/αναβαθμίσεις των πρώην ΤΕΙ.

Η ρύθμιση αφορούσε τις εξής σχολές: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας.

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας που προκάλεσε την αγανάκτηση της αντιπολίτευσης, αφορούσε και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων τριετούς φοίτησης με τα πανεπιστημιακά τμήματα πενταετούς φοίτησης.

Από το σχετικό δελτίο τύπου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη σε συννενόηση των γεωπονικών Τμημάτων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρο Λιβανό και σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας» πράγμα που σημαίνει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνεργάστηκαν για αυτή τη ρύθμιση.

Μόνο που τόσο στο δελτίο τύπου όσο και στη Βουλή, απέκρυψαν το γεγονός ότι η παράγραφος β’ του 2ου άρθρου της συγκεκριμένης τροπολογίας αφορά και τα ιδιωτικά κολέγια, μέχρι που αυτό έγινε αντιληπτό από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών καθώς το «κόλπο» δεν πέρασε, ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε την απόσυρση της ρύθμισης «για νομοτεχνικούς λόγους» και ότι «θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

ΚΚΕ

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης ως εξής:

«Εμείς διατυπώνουμε τις έντονες ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2. Φέρνετε στην ουσία εκ του πονηρού -και σε αυτό δεν αναφέρθηκε ο Υπουργός- με την τροπολογία αυτή, με την παράγραφο β του άρθρου 2 της συγκεκριμένης τροπολογίας με γενικό αριθμό 1141 και με ειδικό 37, από την πίσω πόρτα την εξίσωση κολεγίων με ΑΕΙ στη βάση του ότι δίνετε τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στα νεοσυσταθέντα τμήματα μιας σειράς πανεπιστημίων, που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου. Αλλά πονηρά βάζετε την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολεγίων τριτοετούς φοίτησης δηλαδή με τα πέντε χρόνια που χρειάζονται για να σπουδάσουν οι διάφορες ειδικότητες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κύριε Υπουργέ, ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου. Ζητούμε και πραγματικά θέλουμε να τοποθετηθείτε. Για αυτήν την παράγραφο ζητούμε την απόσυρσή της. Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας, ότι δίνεται η δυνατότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνων σε μια σειρά από σχολές που προκύπτουν από συγχωνεύσεις. Σε αυτό θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όσο υπάρχει αυτή η κατάπτυστη δεύτερη παράγραφος. Ζητάμε λοιπόν την απόσυρσή της και ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και για αυτό και για τις τροπολογίες του Κομμουνιστικού Κόμματος»

ΚΙΝΑΛ

Αντιρήσεις διατυπώθηκαν και από το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το δεύτερος μέρος της τροπολογίας «ανοίγει την κερκόπορτα στους αποφοίτους ΙΕΚ κολεγίων να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών και πανεπιστημιακών σχολών που έγιναν μετά την εξομοίωση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ