Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Αλέξης Τσίπρας: «Είναι καιρός να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μπει τέλος στον καταστροφικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λάρισα. Σε αυτό το πλαίσιο η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να επικοινωνήσει με κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση και εργαζόμενους. «Είναι καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «δεν αρκεί να προτείνουμε, να αποκαλύπτουμε, να καταγγέλλουμε. Οφείλουμε ως πολίτες και ως κόμματα και ως κοινωνία να κάνουμε ό,τι μπορούμε για σταματήσουμε αυτόν τον καταστροφικό κατήφορο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να μας ακούσει. Είναι δεδομένο. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε την καταστροφή να συντελεστεί. «Έχουμε ευθύνη τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι συλλογικότητες των πολιτών να κινητοποιηθούν πριν γίνει ανεπίστρεπτη η καταστροφή. Η κοινωνία να απαιτήσει και να επιβάλει λύσεις όπως στο παρελθόν όταν οι κυβερνήσεις δεν θέλουν και δεν μπορούν» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Η Δημοκρατία και το Σύνταγμα μας δίνουν τα όπλα, ας τα χρησιμοποιήσουμε με αποφασιστικότητα. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να απαντήσουμε στην αγωνία της κοινωνίας. Να παραμερίσουμε αντιπαλότητες και να συντονιστούμε στοιχειωδώς για το μέγα θέμα της πανδημίας που κοστίζει ζωές.

Σκοπεύω να επιδιώξω να επικοινωνήσω με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι πρέπει να γίνει. Με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τις μεγάλες οργανώσεις των εργαζομένων, με τους εκπροσώπους των άλλων παραγωγικών δυνάμεων

Καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας. Γιατί από τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό. Να ανοίξουμε τον δρόμο που μπορεί να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα».

Ο Μητσοτάκης βγάζει τον πραγματικό του εαυτό

«Ο κύριος Μητσοτάκης αρχίζει να βγάζει τον πραγματικό του εαυτό, πολιτεύεται με αλαζονεία, ύβρεις, φαιδρότητες σαν αυτή προχθές στη Βουλή όταν μας είπε ότι εσείς μας βάλατε στα μνημόνια. Σε λίγο θα μου ζητήσει να ξεπληρώσω τα χρέη από τα δάνεια του κόμματός μου που φέσωσαν τους Έλληνες φορολογούμενους, ή να αποκαλύψω τις offshore της συζύγου μου» ανέφερε με καυστικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά είναι επικίνδυνο. Γιατί ένας αρνητής της πραγματικότητας δε μπορεί παρά καθίσταται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνος για να κυβερνά το τόπο σε μια στιγμή κρίσης. Σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται στο τιμόνι κάποιον που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, κάποιον που να ενώνει. Όχι κάποιον που να διχάζει και να πολιτεύεται με ψέματα και τοξικότητα για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και σε κάθε ευκαιρία να προσπαθεί να ωραιοποιήσει μια δραματική πραγματικότητα, αποδεικνύοντας πόσο ανεπαρκής είναι για μια τόσο δύσκολη συγκυρία…».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις «θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της ακρίβειας και πρόσθεσε: «Και μόνο να μιλάει κανείς για καλές επιδόσεις, όταν καθημερινά χάνει μια εκατοστάδα συμπολιτών μας τη μάχη με το θάνατο, πολλοί εκ των οποίων εκτός ΜΕΘ, δείχνει ότι είναι αλλού. Ότι ζει σε ένα άλλο κόσμο, και όχι στον κόσμο που καταδιώκεται από την πανδημία, τη φτώχεια, και την αγωνία για το αύριο. Και όταν του λέμε ότι με την αδράνειά σου μας οδηγείς και σε εκατόμβη νεκρών και σε νέο λοκντάουν, αντί να δώσει απαντήσεις, μας επιτίθεται».

Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ακρίβεια που όπως είπε που απαιτεί άμεσα μέτρα αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κυβέρνηση έλεγε στους πολίτες να αναζητούν στο Ίντερνετ τις χαμηλότερες τιμές. Το θέμα είναι ότι φτάνουμε Δεκέμβρη και όσο και να γκουγκλάρουν οι πολίτες δεν βρίσκουν ακόμα το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το ράλι της ακρίβειας. Γιατί είναι ανύπαρκτο. Γιατί ακόμα μας λένε ότι η κρίση είναι παροδική.

Κάνοντας κριτική στα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με ψίχουλα και με ψέματα και ρώτησε πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια: «Με 30 ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος που θα αυξηθούν από 80% ως 150%; Με 330 εκατομμύρια παροχές, όταν εμείς σε καιρό δημοσιονομικής πίεσης, χωρίς κύμα ακρίβειας και πανδημία είχαμε δώσει 780 εκατομμύρια κοινωνικό μέρισμα το 2018; Με μισό ευρώ τη μέρα αύξηση κατώτατου μισθού; Ή με ψέματα; Όπως ότι το κράτος θα απορροφήσει μέσω επιδότησης τις αυξήσεις του ρεύματος; Ή ότι χωρίς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης το κόστος του ρεύματος θα ήταν δεκαπλάσιο;

Έκανε ειδική αναφορά στην ΔΕΗ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης προχώρησε στην εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ. Σημείωσε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης που αναλαμβάνει όλες τις βρώμικες δουλειές με το που ανέλαβε το υπουργείο αύξησε τις τιμές του ρεύματος. Το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι όχι μόνο να μην έχει το δημόσιο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης αλλά η ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στις αυξήσεις.

Το Μαξίμου ΑΕ και η ανάγκη για μία νέα αρχή

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι «πέρα από την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας. Η κυβέρνηση το διαχειρίζεται σαν να είναι ιδιωτική περιουσία. Σαν να υπάρχει μία εταιρεία η «Μαξίμου ΑΕ» που θα μανατζάρει και θα μοιράσει τους πόρους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί…Από τις εκλογές και μετά είχαμε μία έκρηξη στις απευθείας αναθέσεις. Πού πήγαν τα λεφτά που μοίρασε, περίπου 5 δισ.; Το πελατειακό κράτος αναβιώνει, όχι με διορισμούς στο δημόσιο αλλά μέσα από εκταμίευση πόρων που πηγαίνουν σε απευθείας αναθέσεις. Δεν θα αφήσουμε να γίνει το ίδιο και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι εδώ ένα ακόμη σημείο που μπορεί να γίνει συνεννόηση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση έχουν αναδείξει τα όρια του κυρίαρχου μέχρι χτες οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Το κυρίαρχο μέχρι χθες νεοφιλελεύθερο μοντέλο φθίνει παντού. Μόνο εδώ ο Μητσοτάκης και έχει σημαία. Η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι πλέον εμφανής… Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που απογυμνώνει το κράτος από τα δημόσια εργαλεία προσφέροντας φοροελαφρύνσεις σε μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού, αντί να ενισχύει την ικανότητα του κράτους να παρεμβαίνει και να καθοδηγεί την οικονομία».

Το κόμμα μας χρειάζεται μία νέα αρχή, πρέπει να μείνουμε όρθιοι σήμερα για να παλέψουμε αύριο, η χώρα χρειάζεται μία νέα αρχή και μία άλλη κυβέρνηση, έχουμε χρέος όσοι βρισκόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξουμε την μεγάλη εικόνα και τον μεγάλο στόχο που είναι να δουλέψουμε για τη νίκη στις εκλογές, η προοδευτική διακυβέρνηση είναι μονόδρομος, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ