Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ερώτηση στην Κομισιόν για τον θάνατο του Γιώργου Ζαντιώτη σε αστυνομικό τμήμα της Γερμανίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με αφορμή τον θάνατο Γιώργου Ζαιώτη σε αστυνομικό τμήμα της Βούπερταλ της Γερμανίας, οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς/The Left, Κώστας Αρβανίτης και Κορνήλια Ερνστ φέρνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της αστυνομικής βίας, ειδικότερα όταν αυτή έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά με θύματα μετανάστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται από τους δύο Ευρωβουλευτές, τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα ρατσιστικής βίας στις αστυνομικές δυνάμεις, μια θεσμική μορφή βίας που εκδηλώνεται με ολοένα και περισσότερα παρόμοια περιστατικά στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Στόχος της ερώτησης», σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης, είναι «αφενός να αποκρουστεί κάθε πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης, και αφετέρου να στιγματιστεί και αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το κύμα ρατσιστικής βίας με δράστες όργανα του Νόμου και της Τάξης.

Αναλυτικά, η ερώτηση προς την Κομισιόν:

Πριν από λίγες μέρες, ο Γιώργος Ζαντιώτης, 24χρονος Έλληνας μετανάστης στο Βούπερταλ της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας πέθανε στο αστυνομικό τμήμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Είχε μόλις προηγηθεί η σύλληψή του, υπό συνθήκες ακραίας, αδικαιολόγητης βίας, και ενώ η αδελφή του εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι το θύμα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρή ιατρική επέμβαση.

Η Αστυνομία του Βούπερταλ, η εισαγγελία και ο επικεφαλής της εισαγγελέας φαίνεται πως επί πέντε μέρες δεν είδαν λόγο να ενημερώσουν σχετικά με τον θάνατό του και η Αστυνομία αναγκάστηκε να τον δημοσιοποιήσει μόνον αφότου βίντεο στο οποίο είχε καταγραφεί το γεγονός αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Με δεδομένες τις συνθήκες, την ακραία βία που τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία και την αντίδραση της εισαγγελίας που έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη οφειλόταν «σε παθολογικά αίτια» και πως ο ίδιος «βρισκόταν υπό την επήρεια παράνομων ουσιών» – αθωώνοντας ουσιαστικά τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν χωρίς καν να δημοσιοποιήσει σχετική ιατροδικαστική έκθεση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να αναχαιτιστεί γρήγορα το κύμα ρατσιστικής βίας στις αστυνομικές δυνάμεις, μια θεσμική μορφή βίας που εκδηλώνεται με ολοένα και περισσότερα παρόμοια περιστατικά στον ευρωπαϊκό χώρο;

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ