Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Mansplaining του Σταϊκούρα στην Αχτσιόγλου!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις κόκκινες γραμμές υπερέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καταφεύγοντας σε mansplaining εις βάρος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφης Αχτσιόγλου την ώρα που μιλούσε για τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας απαίτησε ειρωνικά από την Έφη Αχτσιόγλου να καταθέσει έγγραφο στα πρακτικά «για να δούμε αν έχει αστεράκι».

Υπενθυμίζεται ότι σε mansplaining είχε καταφύγει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν θύμωσε με την κριτική που του ασκούσε η Φώφη Γεννηματά σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής. Το mansplaining (προέρχεται από τις λέξεις Μan και Explain) και αφορά τον άνδρα που εξηγεί κάτι -ειδικά προς μία γυναίκα- χωρίς να υπάρχει λόγος, με ύφος υπεροπτικής συγκατάβασης ή αλαζονικό και διάθεση πατροναρίσματος.

Στην περίπτωση της Αχτσιόγλου η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόταν στη μείωση των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2022. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Γενική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ):… Αν δούμε, λοιπόν, τον πίνακα 308, μεταβιβάσεις σε νοσοκομεία, βλέπουμε από 1.742.000.000, πάμε σε 1.462.000.000 για το 2022.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Μπορείτε να καταθέσετε στα πρακτικά τον πίνακα;
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Γενική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Ναι, θα τον καταθέσω, κ. Σταϊκούρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Για να δούμε, αν υπάρχει αστεράκι στο Υπουργείο Υγείας.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Γενική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ): Θα συνεχίσω, κ. Σταϊκούρα. Θα μιλήσω και για τα αστεράκια.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ): Να μιλάει καλύτερα και με λιγότερο σαρκασμό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ,.
Συνεχίστε, κυρία Αχτσιόγλου.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ (Γενική Εισηγήτρια της Μειοψηφίας): Κύριε συνάδελφε, την επόμενη φορά που θα υπονοήσετε ότι μία γυναίκα από αυτό το βήμα της Βουλής χρειάζεται βοήθεια, σας παρακαλώ, να το ξανασκεφτείτε. Να το ξανασκεφτείτε, πριν ανεβάσω και εγώ τους τόνους γι’ αυτό που λέτε. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει όταν υπάρχει παρεμπόδιση της διαδικασίας και αυτό έκανε ο δικός μας Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Αυτά που εσείς σκέφτεστε μην τα προβάλλετε στους άλλους».
Και στη δευτερολογία της η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε στον υπουργό Οικονομικών: «οποιονδήποτε πίνακα ανέφερα, κύριε Σταϊκούρα και να μην το επαναλάβετε αυτό, δεν με έχει προσβάλει κανείς έτσι, για το τι αναφέρω και τι δεν αναφέρω, έχει κατατεθεί στα πρακτικά στον αγαπητό υπάλληλο της Βουλής».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ